Boško Petrović

Biografija

Vibrafonist, skladatelj, vođa sastava, producent, promotor, diskograf i jazz edukator Boško Petrović je rođen 1935. u Bjelovaru. Svoj prvi sastav osnovao je prije pedeset godina u Škofjoj Loki. Violinu je počeo učiti sa šest godina, a sa četrnaest godina, slušajući radio stanicu American Forces Network, zaljubio se u jazz. Kasnije svira harmoniku, te bubnjeve. Godine 1954. nakon mature vraća se u Zagreb gdje surađuje s Mihajlom Schwarzom, Radanom Bosnerom i ostalim zagrebačkim jazzistima. Utemeljitelj je Zagrebačkog jazz kvarteta, sastava međunarodnog ugleda. Poslije je vodio i druge Hrvatske, ali i međunarodne sastave: Zagrebački jazz kvintet, B.P. Convention, B.P. Convention Big Band, B.P. Club All Stars i druge, te Boško Petrović Trio s kojim je djelovao do kraja karijere. Bio je vlasnik B.P. Cluba u kojem su nastupali najveći svjetski glazbenici, te izdavčake tvrtke Jazzette Records za koju su mnogi od njih snimali. Bio je organizator brojnih jazz priredbi od kojih i Hrvatskog jazz sabora koji promovira domaće jazz glazbenike. Jedan je od rijetkih naših jazzista koji je redovito nastupao na priredbama diljem svijeta, sa svojim sastavom ili kao solist u sastavima glasovitih svjetskih glazbenika. Dobitnik je Vjesnikove nagrade Josip Slavenski, Nagrade grada Zagreba i drugih, te višestruki dobitnik "Porina", između ostalih i za životno djelo. U svoj je jazzistički izraz inkorporirao elemete narodne glazbe. Petrović je i naš najznačajniji jazz skladatelj. Neke od njegovih skladbi, primjerice "Green Lobster Dream" ili "With Pain I Was Born", ostat će trajnim vrijednostima hrvatskog glazbenog stvaralaštva.

Diskografija

Razgovori

Dobri duh jazza uskoro u Grožnjanu

27.06.2009 Tea Tidić
U razgovoru za Glas Istre slavni je jazz glazbenik Boško Petrović novinarki Tei Tidić otkrio sve o svojim novim diskografskim izdanjima, kako je predstavljao hrvatski jazz u Lincoln Centeru u New Yorku, te programu festivala Jazz Is back u Grožnjanu.

Jazz je kompletan doživljaj

20.06.2009 Davor Hrvoj

Volim svirati standarde, sjajne skladbe u kojima sam uživao slušajući kako ih svira Getz ili pjeva Sinatra, a nikad ih nisam svirao. Na neki način sam se odrekao originalnog jazza, jazza koji je pretendirao da bude ocijenjivan kao nešto novo. Sviram ono što mi je najljepše. Sviram ono što mi se sviđa i s kim mi se sviđa.

Nagrada European Jazz Master Bošku Petroviću

06.11.2005 Davor Hrvoj

Ove sam godine sa svojim kvartetom imao dva nastupa na jazz festivalu u Corku: jedan u Tristel Art Centru, a drugi u ”Sobi legendi” u hotelu Metropol, u kojem se paralelno svira na čak pet pozornica. Oba su koncerta bila odlično primljena.

Volio bih da u Zagrebu svaki mjesec budu održana dva jazz festivala

11.01.2005 Davor Hrvoj

John Lewis je ključna figura u mojoj glazbenoj karijeri. Od njega sam naučio najviše, a ono što je najvažnije za jednog jazz glazbenika, ponosan sam da smo i privatno bili prijatelji tako da sam mu čak bio ikum na zagrebačkom vjenčanju.

Promotor hrvatskog jazza

14.02.2004 Davor Hrvoj
Da sam mogao, najrađe bih bio samo svirač. Sve ostalo s vremenom se dogodilo silom prilika, jer na našoj glazbenoj sceni, a osobito u segmentu koji se odnosi na jazz, nema profesionalne organizacije niti novaca koji bi dali svježu krv toj sceni. Moramo se snalaziti, izmišljati, šarmirati, boriti se.

Veliki jazz dečko

20.01.2000 Davor Hrvoj

Zagrebački jazz kvartet vrlo je brzo stekao reputaciju u svijetu jazza, u Europi, ali i u Americi. Bili smo pozivani na mnoge festivale, imali smo turneje, počeli smo svirati s velikim svjetskim imenima. U Nürnbergu bi obično bili ritam sekcija festivala za jam sessione.

Razgovor s Boškom Petrovićem

25.11.1906 Davor Hrvoj

Kontakt s publikom u BP Clubu od strane nas na bini i onih koji sjede u dvorani ili stoje uz šank, s nama na bini, daleko je intimniji, daleko kompaktniji, rekao bih točniji nego kad sjediš u dvorani "Lisinski" i prvi red ima petnaest metara od solista.

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja