Damir Dičić

Biografija

Gitarist, skladatelj, aranžer i dirigent Damir Dičić je rođen 23. srpnja 1938. u Zagrebu gdje je preminuo je 18. listopada 2005. Glazbom se bavio od rane mladosti, a jazz je počeo svirati 1955. Profesionalno je počeo svirati u sekstetu Boška Petrovića. Poslije je bio članom njegova sastava BP Convention, a zajedno s Petrovićem je vodio BP Convention Big Band. Surađivao je s brojnim hrvatskim i svjetskim jazz glazbenicima poput Kennyja Clarka, Arta Farmera, Stana Getza, Tootsa Thielemansa, Joea Passa, Erniea Wilkinsa, Clarka Terryja, Ala Porcina, Johna Lewisa i drugih. Svirao je na mnogobrojnim koncertima i jazz festivalima u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta; u brojnim europskim zemljama, te SAD-u, Japanu, Indiji i bivšem SSSR-u. Bio je dugogodišnjim članom Big Banda HRT-a, a surađivao je i s orkestrom Austrijskog radija. Nastupao je na EBU koncertima i bio je član big banda East European All Stars. Utemeljitelj je brojnih sastava raznih formacija, od dua, preko trija do big banda. Objavio je niz albuma, te priručnik za jazz gitariste "Jazz gitara" (vol. 1, 2 i 3). Višestruki je dobitnik nagrade Porin.

Diskografija

Razgovori

Digital Soldiers

20.04.2005 Davor Hrvoj

Moji interesi pripadaju nekom “drugom vremenu” - glazbu doživljavam vrlo osobno i nadalje ću ljubomorno čuvati tu predivnu zbrku estetskih sudova i promišljanja. Kompjutor ću uvijek koristiti samo kao korisno pomagalo - i ništa više...

Čarolija je uvijek moguća

06.11.2002 Davor Hrvoj
Skladanje doživljavam kao poseban, intimni trenutak neobjašnjivog emocionalnog pražnjenja. Nikad ne sjedam za stol s namjerom da napišem novu skladbu, to jednostavno izleti iz mene!
© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja