Damjan Grbac

Biografija

Damjan Grbac u svijet glazbe ulazi u svojoj dvanaestoj godini kada počinje svirati klarinet u Glazbenom društvu „Spinčići". Od svoje šesnaeste godine otkriva draži bas gitare, a 2000. godine počinje se profesionalno baviti glazbom. Kontrabas počinje svirati 2005. godine.
Usavršavao se kod priznatih hrvatskih glazbenika kao što su bas gitarist Henry Radanović, gitaristi Darko Jurković Charlie, Spartaco Črnjarić i američki jazz pijanist Joe Kaplowitz. Pohađao je „Jazz kamp Kranj" školu u nekoliko navrata gdje je usavršio svoje znanje kod vrlo cijenjenog kontrabasiste Aleša Avbelja te drugih poznatih glazbenika poput Primoža Grašiča, Marija Mavrina, Emila Spanyia te jazz-legende Boška Petrovića.
2011. diplomirao je sa najboljom ocjenom (6/6) prvi stupanj na HYPERLINK "http://www.conservatorio.trieste.it/"Konzervatoriju jazz glazbe „Giuseppe Tartini" u Trstu, na kojem sada pohađa magisterij.
Uz sviranje bavi se još i pedagoškim radom te organizacijom raznih festivala i koncerata.
Član je HYPERLINK "http://www.myspace.com/LeKAPquartet"LeKap quartet-a (Joe Kaplowitz - Piano/hammond (USA), Lela Kaplowitz - vokal, Tonči Grabušić - bubnjevi, Damjan Grbac - kontrabas, bas gitara). Godine 2010. izdaju jazz CDHYPERLINK "http://www.damjangrbac.com/diskografija.html" „Love me or leave me".
Na „Last minute" jazz festivalu u Balama (Istra) 2007. surađuje s glazbenicima koji djeluju u Nizozemskoj. To su: Ratko Zjača (HR), Stanislav Mitrović (SRB) i legendarni bubnjar Ratko Divjak (SLO). Bilo je to veliko iskustvo s obzirom da ti glazbenici surađuju i sa svjetskim velikanima jazza poput Johna Patituccija ili Al Fostera.
Od pop bandova s kojima surađuje ističu se: Band Dražena Turine Šajete, Claudia Beni Band (hrvatska predstavnica na Euroviziji 2003. godine), pop grupa ENI, etno Band Alena Polića, Manofon... Bilježi i suradnju s Glazbenim društvom „Spinčići" kao i s hrvatskim pop rock predstavnicima: Zorica Kondža, Vinko Coce, Severina, Le Salpe Group, Yamas, Onli tu band, Klapa Kastav, Saša Matovina i Mario Battifiaca, Radojka Šverko, Ivo Gamulin Gianni, Denis & Denis...
Nastupa u mnogim festivalskim orkestrima: „MIK", „Grobnička skala", „ČAnson fest" u Kastvu, „Cest is d'best" festival u Zagrebu. Sudjelovao je u raznim projektima poput koncerta tenora Saše Matovine s komornim orkestrom HNK Ivana pl. Zajca pod vodstvom dirigenta Alana Bjelinskog, koncerta ženske vokalne grupe Rivers, u HRT-ovoj emisiji „Lijepom našom" ...
U lipnju 2011. godine sudjelovao je u projektu kojeg je organizirala tršćanska jazz akademija „Giuseppe Tartini" i talijanska agencija, a sačinjavao je grčku antičku glazbu u jazz obradama i aranžmanima. Nastupili su u Tricesimu pokraj Udina u Italiji i u Ateni u Grčkoj.
S LeKap quartetom i Denis Razz Quartetom nastupao je na skoro svim jazz festivalima u Hrvatskoj - „Jazz u Lapidariju" u Poreču, „Siscia open Jazz & blues festival 2008." u Sisku, Jazz festival u Osijeku, „Liburnija jazz festival" u Opatiji, „III. dani jazza" u Petrinji, glazbeni dani u Puli, nastup na Trsatskoj Gradini u sklopu Ljeta na Gradini, „Jazz festival Lošinj" u Malom Lošinju, BP Club Zagreb, u Varaždinu na 16. međunarodnom jazz festivalu, jazz festival u Ptuju/Slovenija, Samobor jazz festival, dva puta u koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski" na proljetnoj reviji jazza...
Surađuje i s brojnim jazz muzičarima iz Hrvatske i regije, Tonči Grabušić, Darko Jurković Charlie, Spartaco Črnjarić, Ivan Kapec, Francisca Fis, Mitja Tavčar, Bruno Mičetić, Zoran Majstorović, Zvjezdan Ružić, Alba Nacinovich, Leo Škec...
Kao višegodišnji član upravnog odbora i Predsjednik Glazbenog društva „Spinčići" vodio je organizaciju raznih festivala i koncerata u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Mađarskoj, Njemačkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Nizozemskoj. Sa Glazbom je organizirao više godina i Međunarodni festival puhačkih orkestara „Kastav 1999.-2006." koji je svake godine okupljao više od 150 sudionika, te mnogobrojnu publiku koja je to pratila.
HYPERLINK "http://www.damjangrbac.com/diskografija.html#giipuja"GIIPUJA njegov je prvi nosač zvuka u izdanju Aquarius recordsa (2012.).
Od 2012. godine umjetnički je direktor međunarodnog jazz festivala HYPERLINK "http://www.jazztime-rijeka.com/"Jazz Time u Rijeci.

Diskografija

Razgovori

Tradicijska glazba Istre i Kvarnera nudi veliku slobodu

08.02.2015 Davor Hrvoj

Razgovor s Damjanom Grbcem povodom objavljivanja albuma »Gerbaz Giipuja« (Menart)

Jazzistički pristup tradicionalnoj istarskoj i kvarnerskoj glazbi

27.01.2013 Davor Hrvoj
Glazba koja se bazira na specifičnoj, originalnoj istarskoj ljestvici, toliko specifičnoj da se ni s današnjim teoretskim pravilima u glazbi ne može točno protumačiti, zanimljiva je i za proučavanje i za kombiniranje s današnjom glazbom. Ipak, da bismo ju mogli kombinirati s modernim instrumentima, moramo joj pristupiti s kompromisima.
© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja