Denis Razumović

Biografija

Denis Razumović - Razz hrvatski je jazz saksofonist iz Rijeke. Sa 13 godina kupuje svoju prvu gitaru i tada počinje njegovo intenzivno bavljenje glazbom. Nedugo nakon toga, biva fasciniran zvukom puhačkih, glazbenih instrumenata i tako 1980. uspijeva nabaviti svoj prvi alt saksofon, pa kreće, paralelno sa gitarom, njegovo samostalno istraživanje tehnike sviranja na ta dva instrumenta. Nakon odsluženja vojnog roka Razumović kao samouki saxofonist pristupa prijamnom ispitu na Glazbenoj Akademiji u Grazu, naravno, na odsjeku za jazz, polaže taj ispit i biva primljen na studij kod profesora Karlhainza Miklina.
Razz nije nepoznat domaćoj jazz javnosti, većina ga već zna po mnogim nastupima, kako u zemlji, ali i u inozemstvu, te intenzivnoj suradnji sa lokalnim jazz glazbenicima, a osobito sa članovima liburnijske jazz scene. Razz je sudjelovao i u mnogim glazbenim projektima kao što su Black River Quartet, No Name Band, Doctor Doctor, Think Positive te mnogi drugi, kao i na snimanjima albuma surađujući sa glazbenicima poput Denis&Denis, Dado Topić, Putokazi, Hrvoje Hodak i drugi.
Uz gore navedeno Razz je zajedno sa Elvisom Stanićem, Darkom Jurkovićem, Dorianom Hattom i Vladimirom Gašparovićem, jedan je od začetnika i realizatora manifestacije Jazz Time u Rijeci (1992). Iste godine, u Zagrebu osvaja prvu nagradu kao najbolji solist na manifestaciji Prvi jazz pljesak, koja je bila organizirana u sklopu zagrebačke revije jazza pod vodstvom Miljenka Prohaske, Branka Kralja, i Mladena Mazura. Tom prilikom povezuje se sa članovima bjelovarskog Sigma Jazz Banda, a nakon par zajedničkih nastupa po klubovima u Hrvatskoj odlazi na 10-dnevnu turneju (Njemačka, Nizozemska, Francuska, Belgija) u sklopu koje nastupa na tradicionalnom Gaumme Jazz Festivalu u Rossignolu, koji je međunarodnog karaktera i okuplja velika imena jazza kao što su Chick Corea ili pak Bob Berg.
Njegov glazbeni put od studiranja na Glazbenoj Akademiji u Grazu, preko nastupa i raznih suradnji, biva ponovno nagrađen 2003. godine kada postaje dobitnik glazbene strukovne nagrade Status kao najbolji jazz altist u Hrvatskoj. Istu nagradu osvojio je i 2009. Također je dobitnik priznanja Odjela za kulturu grada Rijeke za više od 20. godina bavljenja glazbom i promicanje glazbene kulture. Denis Razumović - Razz fasciniran je američkim jazzom, a C. Parker, D. Gordon, C. Brown, S. Rollins, C. Howkins izvršili su presudan utjecaj na njegovo sviranje i njegovu percepciju glazbenog izričaja. Po temperamentu ’čistokrvni’ boper, voli svirati u brzom tempu, ali na njegovom repertoaru nalaze se i balade koje izvodi u liričnoj maniri nastavljajući tradicionalne načine izvođenja takvih muzičkih djela.
Zvukovno sebe voli definirati kao spoj Jackiea Mc Leana i Loua Donaldsona, a Art Pepper je, po njemu, izvršio najjači utjecaj na njegovo ritmičko fraziranje. Svoju bogatu biografiju Danis Razumović Razz okrunio je obavljivanjem prvog solo albuma ’In Umbra’ koji je bez sumnje, jedno od najvažnijih izdanja na domaćoj jazz sceni.
Razumović trenutno vodi dva vlastita projekta: Montegrappa Jazz Trio i Denbis Razz Quartet, a zajedno s pjevačicom Majom Savić vodi sastav Savic & Razz Working Unit.

Diskografija

Razgovori

Mentalne situacije kao sfumature glazbenih djela

02.11.2014 Davor Hrvoj

Denis Raumović govori o novim skladbama koje je predstavio na albumu FOR BELIEVERS ONLY. Ta su djela nastavak niza njegovog zanimanja za tri bazična obrasca kojima se trenutno koristi pri stvaranju originalne glazbe.

Živjeti s jazzom i od jazza

30.06.2009 Dinko Husadžić Sansky

Kad slušam nekog glazbenika mora mi ukazati na ono nešto između redaka, potaknuti me na razmišljanje, mora me ganuti! Ekscesivno tehniciranje me ne može ganuti, može me impresionirati - ali ganuti me može samo umjetničko djelo, djelo umjetnika koji priča svoju priču.

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja