Donna Lee kvartet saksofona

Biografija

Osnivači su Zdenko Ivanušić i Andrej Henigman. Kvartet je od osnutka, 1999. godine imao koncertne nastupe, te nastupe na radiju i televiziji. Članovi kvarteta su Zdenko Ivanušić /sopran, alt/; Andrej Henigman /alt/; Vanja Ileković /tenor/; Aleš Suša /bariton/. Repertoar DLSQ - a su orginalne skladbe i obrade jazz standarda, mada se skladbe 29th Street Saxophone Quartet-a i World Saxophone Quartet-a mogu naći na repertoaru. Kvartet teži autorskom zvuku preko orginalnih kompozicija i aranžmana Zdenka Ivanušića. Uz to što su izvrsni instrumentalisti, svaki član kvarteta mora biti svestran i posjedovati improvizatorske vještine prijeko potrebne u jazz- u ali i u suvremenoj tzv. klasičnoj glazbi. DLSQ je ansambl koji njeguje robustan zvuk sa tipično saksofonističkim pristupom, ali može biti i lirski sa eteričnim zvukomu baladama. Donna Lee Saxophone Quartet je izdao dva CD-a "Four Odd" (2005) and "Melllow" (2008) za Zivaldo Records.

Zdenko Ivanušić - rođen u Zagrebu 1967. godine. Umjetnički ravnatelj kvarteta. Diplomirao saksofon na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Solist i vođa dionice saksofona u Simfonijskom puhačkom orkestru HV-a od 1992. godine. Dinamičan član jazz scene od 1990. godine, vođa vlastitih combo sastava i tražen gost u različitim ansamblima i sastavima. Surađuje sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu i Big bandom Hrvatskog glazbenog zavoda. Bio je solist je i lead altist u HGM Jazzorkestru Zagreb, pod umjetničkim vodstvom poznatog austrijskog bandleadera Sigija Feigla od osnutka orkestra 2002. do 2006. godine.


Andrej Henigman - rođen u Zagrebu 1962. godine. Diplomirao saksofon na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Najiskusniji član kvarteta, na jazz scenije već više od dvadeset godina. Henigman je nježan glazbenik utradiciji J. Hodgesa i P. Desmonda. Surađuje s Big bandom i Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije i stalni je član Bigbanda Hrvatskog glazbenog zavoda. Radi u Simfonijskom puhačkom orkestru HV-a od 1992. godine.

Vanja Ileković - rođen u Bjelovaru 1978. godine. Diplomirao saksofon na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Pridonosi zvuku kvarteta sa svojim prirodno velikom tonom. Član je Simfonijskog puhačkog orkestra HV-a i grupe Swingers.

Aleš Suša - rođen u Novoj Gorici, u Sloveniji, 1972. godine. Srednju glazbenu školu završio u Ljubljani, smjer klasika i jazz. Završio studij jazz saksofona na Kunst Universität u Grazu (Austrija). Zaposlen u Big bandu RTV Slovenije od 2001. godine. Član je Petar Ugrin banda i umjetnički vođa Big banda Krško. Honorarno predaje jazz saksofon na srednjoj glazbenoj školi u Ljubljani. "The Bottom Man" daje kvartetu bas linije i pedalne tonove toliko karakteristične za stil Donna Leekvarteta saksofona. Član je DLSQ-a od 2002. godine.

Diskografija

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja