Dubravko Vorih

Biografija

Dubravko Vorih počeo je karijeru s grupom Pro Futuro klavijaturista Stanka Juzbašića 1976. Svirali su jazz rock na tragu Soft Machinea i Chicka Coreae. Autor skaldbi bio je Juzbašić. Nakon raspada grupe Juzbašić osniva Obećanje proljeća u kojem Vorih djeluje do 1980. Grupa bilježi značajne uspjehe na jazz festivalu u Celju, Subotici, Novom Sadu, itd. S bubnjarom Draženom Šolcom počinje suradnju s  Tihomirom Popom Asanovićem i Bracom Doblekarom u grupi Rendez Vous s kojom za PGP RTB snima singl “Sve je bio san” Tihomira Popa Asanovića. Grupa se uskoro raspada zbog Asanovićevog odlaska u Ameriku. S Draženom Šolcom dobiva priliku snimiti nekoliko skladbi za Boška Petrovića. Klavir svira Srđan Dedić, a gitaru Mate Matišić. Usporedo s jazz karijerom sve više se okreće rocku i yu rock sceni pa tako postajem član Parnog valjka, da bi vrlo brzo s gitaristom Zokom Cvetkovićem i Draženom Šolcom oformio band Parlament s kojim snima albume “Imena i legende” i ”Sve piše u zvijezdama”. Sastav ubrzo dobiva status jednog od vodećih bandova novog vala. Grupa se raspada 1983. i na poziv Brace doblekara Vorih odlazi u Ljubljanu gdje ponovo surađuje s jazz glazbenicima Ratkom Divjakom, Perom Ugrinom itd. U Zagrebu svira s legendarnim Stanleyjem Clarkeom na jazz festivalu gdje Clarke poziva bas gitariste da mu se pridruže. Svirali su njegovu kompoziciju “School Days” u kojoj su izmjenjivali sola i ritmičku pratnju slap tehnikom sviranja basa. Nakon tog odlazi u Njemačku gdje svira u grupi rumunjskog trubača Nicka Stefanescua u grupi Nick Steven Clan s kojim svira nekoliko godina, da bi se tada uputio u Köln gdje usavršava sviranje jazza s gitaristom Renatom Rožićem, bubnjarom Krunom Levačićem i saksofonistom Sašom Nestorovićem. Ubrzo zatim postaje član grupe Paula Lowea, klavijaturista i producenta, te snima singl “You Make Me Feel Good” za Barbaru Feltus Becker, suprugu poznatog tenisača Borisa Beckera za EMI Records i single “The Game” Rona Whitea. U Kölnu svira soul s vodećim imenima Kölnske scene - alt saksofonistom Florianom Ctuom, tenor saksofonistima Flaviusom Theodosiem i Bobyem Sternom, klavijaturistima Johannesom Schenkom, Marcom Lossom i Andrejom Kischnjikom, te pjevačima Norwoodom Youngom, Walerie Scott, Ronom White, Ronom Taltonom, Frankom Reudenbachom i Anitom Davis, bubnjarima Dirkom Sengottom (svirao s Peterom Gabrielom), Alexom Wesperom, Andrewom Marconijem, Guidom Jeresom i drugima. Svira jam session s legendama poput Joea Samplea, Ronnyja Lawsoma, Joea McBridea.
Vraća se u Hrvatsku gdje počinje novu karijeru. Osniva Dubravko Vorih & New Tribe u kojem sviraju Saša Nestorović, Matija Dedić, Zoran Jager i Kruno Levačić. Izdaje album “Mr. Clean“ za Croatia Records, te “Live in Sax” kao Dubravko Vorih Quintet sa Sašom Nestorovićem, Darkom Jurkovićem, Matijom Dedićem i Krunom Levačićem na kojem svira jazz standarde. S gitaristom Josipom Pandurom i bubnjarem Borisom Beštakom osniva New Jazz Trio, te bilježi niz nastupa po klubovima u Hrvatskoj. Dolazi na red i treći album “Catwalk” koji izdaje pučko otvoreno učilište gdje radi kao voditelj tečaja za bas gitaru.
Upisujem srednju muzičku školu V. Lisinski za kontrabas kod profesora Stanislava Lhotke, gdje završava u rekordnom roku od 3 godine. Upisuje studij u klagenfurtu, koji nažalost prekida zbog poziva u naš najveći rock band Prljavo kazalište, čiji je član i danas. S klavijaturistom iz Prljavaca Juricom Leikauffom te bubnjarom Markom Rabatićem, oživljuje New Tribe, te se bandu pridružuje tenor saksofonist Mario Bočić i gitarist Davor Čivrak. Nakon brojnih nastupa dobiva priliku i čast izvesti kompoziciju našeg suvremenog kompozitora i dirigenta Berislava Šipuša - “Un jardin sous la pluie avec un compositeur sans parapluie”, te kompoziciju Antuna Tomislava Šabana “Zagreb 1999” na 24. Muzičkom bienallu u Zagrebu. Potom odlazi u studio i snima četvrti album “Two Faces of Jazz and Soul” s 19 skladbi pa album postaje dupli u izdanju Aquarius Recordsa.

Diskografija

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja