Elvis Stanić

Biografija

Elvis Stanić je jedan od najboljih hrvatskih suvremenih jazz fusion gitarista,multiinstrumentalist i najnagrađivaniji jazz skladatelj novije generacije. Rođen u Rijeci (1963.) gdje je i započela njegova glazbena karijera. Nakon završetka klasične glazbene edukacije (instrument harmonika), posvećuje se jazz, blues i rock gitari. U 70-ima i 80-ima sklada i vodi nekoliko rock i pop bandova, djeluje kao studijski glazbenik i glazbeni producent na mnogim vrhunskim pop projektima glavnih zvijezda hrvatske glazbene scene.1994. osvaja naslov najtalentiranijeg novog studenta (Best Entering Student Talent) i potpunu stipendiju prestižnog američkog Berklee College of Music iz Bostona gdje studira jazz kompoziciju i jazz gitaru. Tijekom bostonskih dana surađuje s mnogim američkim jazz glazbenicima ( Jim Kelly, Dennis Montgomery, John Thomas, Bob Harrigan, Frank Williams,..) Nakon povratka u Hrvatsku, osniva jazz fusion skupinu Elvis Stanić Group koja postaje jedna od najboljih jazz skupina u Hrvatskoj. Zajedno snimaju tri albuma s originalnim skladbama koje osvajaju gotovo sve nacionalne glazbene i diskografske nagrade. 2004. izlazi album Introspection, rijetki hrvatski jazz best of album na kojem su zastupljene skladbe s prethodnih albuma.Elvis Stanić je samostalno ili s Elvis Stanić Group nastupao na mnogim jazz festivalima u zemlji i inozemstvu (U.S.A., Italija, Slovenija, Turska, Njemačka, Norveška, Grčka i Francuska), a posebno se ponosi činjenicom da je dva puta (1998. i 2003.) nastupio kao jedini hrvatski predstavnik na najvećem svjetskom jazz festivalu u Montreauxu. Kao free-lance gitarist i producent surađivao je s najznačajnijimá jazz glazbenicima u Hrvatskoj (Boško Petrović, Big Band HRT-a, Neven Frangeš, Mario Mavrin, Tamara Obrovac, Matija Dedić,..) i svijetu (Gilberto Gil, Django Bates, Martin Drew, Alwin Queen, Furio di Castri, Enzo Favata, Tony Osanah, Marc Abrams, George Makinto, Scott Latzky i dr. Uz nagrade „Status“ za najboljeg gitaristu i harmonikaša, njegov rad 2008 godine nagrađen je sa četiri „Pori007“ – za najbolju instrumentalnu izvedbu skladbe "Potraži me u predgrađu", najbolji jazz album "Jazz Ex Tempore ‘05/’06", najbolju jazz skladbu i najbolju jazz izvedbu pjesme "Angiolina". 2008. dobitnik je odlikovanja Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.

Diskografija

Razgovori

Suština jazza je u podršci svemu »različitom«

19.11.2014 Davor Hrvoj

Razgovor s Elvisom Stanićem povodom objavljivanja albuma »East & West« sastava Jazz Extempore i ovogodišnjeg istoimenog uspješnog projekta

Sve ono što svaki dan radim, što mislim, to i - odsviram

06.05.2013 Davor Hrvoj
Čitav svoj skladateljski vijek tragam za nečim što bi se moglo nazvati »savršena kadenca«. Za nizom toliko savršenih tonova koji bi bili potpuno samodostatni, dovoljni sami sebi. Mogao bih to nazvati traganjem, ili čežnjom za euritmijom, za glazbom koja odražava sklad zvjezdanih orbita.

Koristim obrasce mediteranskog glazbenog kruga

13.05.2009 Davor Hrvoj
Hrvatska glazba može se u svijetu predstaviti upravo i jedino na takav način: kroz visoko estetizirane autorske projekte koji uključuju tradicijske žanrovske obrasce, ali sve to treba proći kroz prizmu jedne izuzetne autorske osobnosti.

Porin ima status referentnog nivoa hrvatske glazbe

22.11.2008 Davor Hrvoj
Porin je za mene - ovo mi je osmi - priznanje najvišeg ranga. Ono dolazi iz struke, od ljudi koji poznaju kriterije, koji znaju što jest, a što nije, što može, a što ne treba proći. Upravo ti kriteriji su ono što Porinu daje status referentnog nivoa hrvatske glazbe, bilo kojeg žanra.

Jazz svugdje i za svakoga

03.12.2005 Davor Hrvoj
Našu glazbenu tradiciju, istarsko-mediteranski krug, koja je izuzetno vrijedna, ali i snažno povezana sa susjednim mediteranskom glazbenim etno-utjecajima, vrlo često koristim kao predložak za obradu, a gotovo nikad doslovno. Vrlo mi je bliska analogija sa začinima. Možete koristiti autohtone začine, ali pitanje je kakvog će okusa biti vaša osobna ”glazbena maneštra”. Tako je i u glazbi.
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja