Igor Geržina

Biografija

Saksofonist i kompozitor Igor Geržina, producent Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije, višestruki je dobitnik diskografske nagrade Porin te nagrade Status za najboljeg instrumentalista godine. Sudjelovao je na gotovo 80 diskografskih izdanja, komponirao glazbu za film, glazbu za izvođače popularne glazbe te špice za televiziju i radio postaje. Diplomirao je saksofon na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te studirao na Berklee College Of Music (Boston, USA). 

Od klasične glazbe, popularne glazbe, jazza, soula i funka, svirajući u raznim ansamblima od malih sastava do orkestara, od klupske svirke (pa čak i sviranja na ulici) do koncertnih i sportskih dvorana, u petnaestak godina svoje karijere, Igor Geržina surađivao je s gotovo svim važnijim sudionicima hrvatske glazbene pozornice. Neki od njih: Parni Valjak, Gibonni, Dino Dvornik & Songkillers, Josipa Lisac, Tony Cetinsky, Nina Badrić, Jacques Houdek, Boško Petrović, Miljenko Prohaska, Elvis Stanić, Silvije Glojnarić...

Ostvario je suradnju na gotovo 80 diskografskih izdanja, tridesetak video spotova, cijeli niz televizijskih nastupa i emisija, gostovanja u radio emisijama te osvojio mnoge nagrade među kojima su dva Porina, dvije nagrade Status, Crni mačak i mnoge nominacije te nekoliko studentskih odličja s republičkih natjecanja. 

Kao producent Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije imao je priliku surađivati s imenima poput: Lasse Lindgren, Lars Moeller, Deborah Carter etc.

Glazbeni početak Igora Geržine u njegovoj sedmoj godini života vezan je uz violinu, instrument s kojim je doživio svoja prva iskustva na pozornici i osvojio 4. nagradu na republičkom natjecanju. Nakon završenog drugog razreda srednje muzičke škole, prelazi na saksofon i diplomira klasičnu glazbu u klasi prof. Dragana Sremca na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu.
 
Za to vrijeme u više navrata sudjeluje na seminarima istaknutog klasičnog saksofonista prof. Claude Delangle-a (CNSM-Paris) .

Kao istaknuti student dobiva priliku da uz pratnju Zagrebačke filharmonije nastupi kao solist u izvedbi Koncerta za saksofon i orkestar Pavle Dešpalja. Izvedbom u Hrvatskom glazbenom zavodu 1993.g. dirigira sam maestro Dešpalj.

Nakon diplome, kao dobitnik stipendije Berklee College Of Music iz Bostona usavršava se kod Bill Piercea (Art Blakey & Jazz Messengers) i Frank Tiberija (Woody Herman Big Band). U SAD upoznaje jazz gitaristu Elvisa Stanića s kojim kasnije surađuje na dva diskografska projekta. 

Pri povratku u domovinu surađuje s cijelim nizom ansambala, posebno s pjevačima popularne glazbe, učestalo radi kao studijski glazbenik te ostvaruje i svoje autorske uratke. Povremeno surađuje i s glazbenicima izvan Hrvatske kao npr. s pjevačem sastava Tower Of Power Hubertom Tubbsom. 

Piše kompozicije za vokaliste, glazbu za film 'Pet minuta nježnosti' te osniva vlastiti pop sastav s kojim ostvaruje dva diskografska izdanja, desetak video brojeva i nominaciju za Porin. Vodi sastave u TV emisijama na HRT-u (Večeras s J.Lokasom) i Novoj TV (5 minuta slave s B.Đurićem - Đurom) te izrađuje špice i jingleove za TV i radio postaje.

Od 2003.g. kao producent Jazz orkestra HRT-a surađuje s mnogim imenima jazz scene, sudjeluje u studijskim snimanjima, koncertima, TV emisijama, a također komponira i aranžira za orkestar. Skladba Bionicle za Big Band HRT-a izvedena je na koncertu 'Odabrane skladbe hrvatskih autora' koji je izravno prenosila Evropska unija radio postaja (EBU).

Igor Geržina izdao je dva solistička albuma od kojeg je autorski 'Sax Album' nominiran za nagradu Porin u dvije kategorije, a skladba 'Funky Business' korištena je kao najavna tema u HTV-ovom serijalu 'Idemo na put s Goranom Milićem' te je (po HUZIP-ovoj listi) uvrštena u prvih 40 najizvođenijih kompozicija u 2008-oj godini. 

Drugi album 'Dalmatian Sax' (Aquarius Records 2008) sadrži obrade nekih od najljepših dalmatinskih pjesama.

Treći samostalni album 'Metropolis' (Status produkcija 2012) u stilu smooth-jazza, obilježava novi kreativni ciklus kojim će IG svoju autorsku glazbu predstaviti i na stranom tržištu. Pozivom jedne od vodećih smooth-jazz radio stanica SmoothJazz.com Global Radio, album 'Metropolis' se već uvrstio u obitelj svjetskih smooth-jazz izvođača kao što su Dave Koz, Euge Groove i dr.


Diskografija

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja