Jasna Bilušić

Biografija

Jasna Bilušić rođena je 31. svibnja 1967. u Zagrebu. Diplomirana je glumica i dramaturginja. Završila je Akademiju dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, seminar imaginarne filmske akademije u Grožnjanu i scenaristički seminar na "University of Ohio" u SAD-u, te nižu glazbenu školu, a hospitirala se i u srednjoj školi.
Od 1990. godine stalna je članica ansambla Gradskog kazališta Komedija u kojemu je nastupila na brojnim svjetskim i domaćim kazališnim predstavama. Glumila je u nekoliko hrvatskih filmova i stranih koprodukcija. Jednu od svojih većih kazališnih uloga odigrala je u predstavi "Piaf" od britanske dramatičarke Pam Gems u režiji Lawrencea Kürua, gdje je oživotvorila lik slavne francuske šansonjerke Edith Piaf. Premijernu izvedbu imala je 2002. godine u kazalištu Komedija. Igrajući ulogu Edith Piaf, Jasna Bilušić nije pokazala samo svoje glumačke sposobnost već je dobila šansu da na sceni pokaže i svoje ostale talente, posebice one vezane uz pjevanje. Za ulogu Piaf dobila je najveće kritike i pohvale, te nagradu hrvatskoga glumišta za 2002. u kategoriji najbolje ženske uloge.
Nastupa na brojnim radio dramama, a aktivna je i na TV-u, gdje glumi u nekoliko hrvatskih serija, vodila je zabavne i glazbene programe, a svojim glasom doprinosi na sinkronizacijama brojnih animiranih filmova. Godinama surađuje s Big bandom HRT-a, kao vokalna solistica, autorica tekstova, te voditeljica na koncertima.
Glazbom se profesionalno počela baviti od 1988. Iznimno je aktivna na hrvatskoj glazbenoj sceni obuhvaćajući brojne stilove glazbe (blues, funky, rock and roll, reggae, bossa nova i drugi). Pjevačka karijera Jasne Bilušić neraskidivo je vezana uz B.P. Club. U ovom je kultnom zagrebačkom klubu započela karijeru krajem osamdesetih. Nakon prvog LP-ja "Lady Be Good" što ga je objavila 1990., godine 1991. snimila je i prvi CD, "Pais Tropical". Ostvarila ga je na koncertu u B.P. Clubu u duu s brazilskim pjevačem i gitaristom Marijom Limom. Već na ploči "Lady Be Good" iskazala je sklonost prema brazilskoj glazbi pjevajući uz standarde i Jobimov hit "Aqua de Beber", a na CD-u "Pais Tropical" izvodi Jobimove i skladbe drugih brazilskih autora. Slijedeći album, "Jasna Bilušić Sings For You" donosi snimke što ih je ostvarila na koncertu održanom 12. listopada 2002. u B.P. Clubu. Taj CD donosi gotovo kompilacijski presjek njezinih stilskih afiniteta i glazbenih iskustava - izvedbe jazz standarda, pjesama bliskih pop iskazu, ali i kancona i šansona, te jedne skladbe hrvatskog autora, Arsena Dedića.
Jasna Bilušić se odlično snalazi u tradicionalnom i suvremenom jazzu, osjećajna je pjevačica balada, uvjerljiva u pjevanju vokaliza i scat improvizacija. No, bez obzira koji žanr ili pristup pjeva, to radi na osebujan i prepoznatljiv način, uvjerljivo i strastveno, svakoj pjesmi podarujući osoban karakter. Slušajući njezine albume gotovo može osjetiti ugođaj mračna kluba, vidjeti njezinu dimom vlastite cigarete obavijenu siluetu nonšalantno naslonjenu na stalak mikrofona koja sugestivno publiku uvlači u svoj glazbeni svijet.
Album "Fifty Ways...", što ga je snimila sa svojom skupinom New Deal, njezin je najosobniji diskografski istup. Osim jazz standarda poput "Cheek To Cheek", "I'm Old Fashioned" i "My Baby Just Cares For Me", za CD je pripremila jazzističke obrade skladbi autora koji djeluju u drugim glazbenim miljeima, primjerice "Time After Time" Cindy Lauper, "Moondance" Vana Morrisona i "Like A Virgin" iz Madonninog repertoara, ali i obradu sevdaha "Što te nema", poznatog u interpretaciji Jadranke Stojaković.

Diskografija

Razgovori

Respekt prema tradiciji

03.04.2004 Davor Hrvoj
S bilo kojom novom pjesmom koju biram, radilo se o pjesmi Billie, Edith, kanconi ili pop pjesmi, uvijek krećem s respektom prema onome tko ju je već otpjevao i snimio, posebice autoru ili onome tko ima prvenstveno pravo na nju. Unutar njihove interpretacije pokušavam shvatiti srž pjesme, bila to glazbena tema ili neki stih unutar teksta pjesme.

Miss J

03.01.2002 Davor Hrvoj
Uz sve završene škole, nema dana bez vježbanja! Svaki dan po nekoliko sati! Koja je to samodisciplina! I koja ljubav prema svojemu pozivu! Jer ni jedan dan odmora se ne oprašta, svaki šverc se kažnjava. Biti potpuni umjetnik znači biti predan svome poslu. Potpuno, bezrezervno. Davati i davati. A nagradu primati tako da opet daješ.
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja