Jazz orkestar HRT-a

Biografija

Jazz orkestar HRT-a, nekadašnji Big Band Hrvatske radiotelevizije, to jest Plesni orkestar Radio Zagreba, postoji i radi kontinuirano već više od 50 godina, što je u povijesti big bandova rijetkost u svjetskim razmjerima.
Plesni orkestar RTZ, preteča Big Banda HRT, osnovan je u sezoni 1946./47. za potrebe Radija i sastavljen od najboljih glazbenika iz nekoliko ansambala, okupljenih pod vodstvom Zlatka Černjula. Orkestar je poslije vodilo nekoliko dirigenata. Posebno mjesto među njima pripada Miljenku Prohaski, koji je orkestar vodio više od 30 godina.
Od prvoga nastupana Jazz festivalu na Bledu 1962. počinje nova faza u radu orkestra – orijentacija na vlastiti repertoar. Idejni začetnik te orijentacije bio je Miljenko Prohaska, a pridružili su mu se i mnogi članovi Orkestra. Zbog takve je programske orijentacije Orkestar izgradio specifični stil po kojem se razlikovao od sličnih orkestara u zemlji i u svijetu.
Prvinastup na međunarodnoj sceni Orkestar je imao u Kölnu godine 1955. Nakon toga slijede turneje po Bugarskoj, Poljskoj, bivšem SSSR–u, nastupi na jazz festivalima u Franfurtu i Nagykaniszi, te u Münchenu 1972. u sklopu kulturno– zabavnoga programa Olimpijade.
Mnogi glazbenici svjetskoga ugleda nastupali su kao solisti s Orkestrom u Zagrebu – trubači: Art Farmer, Clark Terry i Ted Curson, saksofonisti: Johnny Grifin, Sal Nistico, Ernie Wilkins, trombonist Kai Winding, pijanist John Lewis, bubnjar Art Taylor i drugi.
Posljednjih desetak godina Big Band uspješno vodi Silvije Glojnarić. On postupno u Band uključuje najbolje glazbenike mlađega naraštaja (Sašu Nestorovića, Davora Križića i druge) kako bi zadržao najvišu umjetničku razinu.U posljednjih pet godina Big Band ima redovitu koncertnu sezonu u Zagrebu.

SilvijeGlojnarić školovao se na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Vodi razne ansamble, a sada radi kao šef–dirigent Big banda Hrvatske radiotelevizije. Kao glazbenik radio je s velikim imenima svjetskoga jazza:Artom Farmerom, Leom Wrightom, Slideom Hamptonom, Johnnyem Griffinom, Billom Berryem, Johnom Lewisom, Albertom Mangelsdorfom, Stanom Getzom, kao i s raznim orkestrima.
Sklada glazbu za razne orkestre i sudjeluje na mnogobrojnim europskim festivalima jazza kao šef–dirigent Big Banda Hrvatske radiotelevizije i kao glazbenik u raznimsastavima, s raznim. Osim jazza komponira i ozbiljnu glazbu za simfonijski orkestar i komorne sastave. U jazzu je njegova temeljna preokupacija big band. Za takav sastav napisao je mnogo skladbi u stilu suvremenoga jazza swing provenijencije. Kao aranžer sudjeluje u mnogobrojnim projektima, televizijskim emisijama, show programima i u mnogim radio show programima s instrumentalnim i vokalnim solistima. Aranžirao je također i neke suvremene mjuzikle.

Saša Nestorović rođen je 1964. u Zagrebu. Muzičku Akademiju završio je 1989 u rodnom gradu. Tijekom glazbenog školovanja, a i kasnije, osvajao je brojne nagrade kao što su Darko Lukić, Milka Trnina (koju dijeli sa Zagrebačkimkvartetom saksofona), Judita i dr. Od 1989. stalni je član Zagrebačkog kvarteta saksofona, s kojim nastupa diljem Europe i SAD-a. 1999. g. nastupio je prvi put unutar Acezanteza, ansambla za suvremenu glazbu, čiji je član i danas.
Usporedo djeluje kao jazz glazbenik. PriznanjaHrvatske glazbene unije za najistaknutijeg tenor i sopran-saksofonista od 1997. do 1999. g. potvrdio je 1999. sudjelovanjem u Big Bandu Europske Radio Unije (EBU BIG BAND) u Montrealu, gdje je predstavljao Republiku Hrvatsku. Član je brojnih priznatih hrvatskih jazz sastava (Big Band HRT-a, Zagreb Jazz Portrait, Cool Date, Boilers All Stars i dr.).

Diskografija

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja