Jelena Balent

Biografija

Jelena Balent rođena je u Krapini, 1973. godine, gdje je završila osnovnu muzičku školu. U Varaždinu je završila srednju muzičku, a u Zagrebu na Muzičkoj akademiji diplomirala 1998.
Od djetinjstva je aktivna u svim glazbenim stilovima, a 1995. godine kreće suradnja s raznim jazz sastavima. Od tada pa do danas surađivala je s mnogim renomiranim jazz glazbenicima u Hrvatskoj (Miljenko Prohaska, Silvije Glojnarić, Dražen Boić, Krunoslav Levačić, Mladen Baraković, Miroslav Kadoić, Saša Borovec, Hrvoje Galler, Ivan Kapec... ).
U sastavu THE CUTE pjevala je od 1995. - 2000. godine njegujući tradicionalni standardni jazz iz prve polovice prošloga stoljeća, a ta suradnja urodila je i sa dva snimljena albuma ("The Cute" i "The Cute Play Gershwin").
Godine 2001. sa kazališno-glazbenom skupinom Time Crew održala je koncert na 10th Biennial of Young Artists from Europe and the Mediterranean - CHAOS&COMMUNICATION - Sarajevo 2001.
Godine 2003. snimila je album s Novim staromodnim orkestrom, a surađuje i sa BIG BAND-om Hrvatske radio-televije, te je s njima snimila osam jazz standarada koji se mogu pronaći u fonoteci Hrvatskog radija. Surađivala je i sa Big bandom Hrvatske vojske, te Big bandom iz Čakovca.
Od 2006. godine svoj noviji jazz repertoar predstavlja uz Trio Saše Borovca, s kojim je samostalni večernji koncert održala 2007. na Proljetnoj reviji jazza u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski", te na Siscia Jazz & Blues Festivalu u Sisku 2007. i 2008.
Kao predstavnica Hrvatske održala je i samostalni koncert u Italiji (Moruzzo) u sklopu umjetničke razmjene u organizaciji Europske unije na International music festival 2006.
Tijekom 2010. snimljen je materijal za novi, samostalni album s Big Bandom HRT-a pod ravnanjem Saše Nestorovića. Sve aranžmane potpisuje Silvije Glojnarić. Album je naslova "Avanturo, još nas ima", a objavljen je 13. rujna 2011., izdavač je Croatia Records. Promotivni koncert s Big Bandom HRT-a održan je 16. rujna 2011. kada je prikazan i video za prvi singl "Tko je zgazio gospođu Mjesec".
Jeleni Balent pjevanje je sastavni dio života, a profesionalno se bavi glazbom i na Hrvatskom radiju kao glazbena urednica.

Diskografija

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja