Ladislav Fidri

Biografija

Trubač, krilničar, skladatelj i aranžer Ladislav Fidri rođen je 30. svibnja 1940. u Osijeku. Od rane mladosti uči svirati violinu, a kao jedanaestogodišnjak počinje svirati i trubu. Prva profesionalna glazbena iskustva stječe u Zagrebu. Dugogodišnji je solist u Big bandu HRT-a,nekadašnjem Plesnom orkestru RTV Zagreb - od 1962. do 2005. - a vodi i vlastite sastave. Svirao je u Gerry Mulligan International Big Bandu i Clark Terry Big Bandu, a godinama vodi Audi Big Band u Ingolstadtu u Njemačkoj. Svira na brojnim koncertima i jazz festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Surađivao je sa svjetski poznatim jazzistima poput Arta Farmera, Maynarda Fergusona, Malla Waldrona, Slidea Hamptona, Zoota Simsa, Johnnyja Griffina, Luckyja Thompsona, Erniea Wilkinsa, Stana Getza, Salla Nistica, Bucka Claytona, Buddyja DeFranca, Sama Jonesa, Curtisa Fullera, Maynarda Fergusona, Johna Lewisa, Dannyja Richmonda i brojnih drugih. Godine 1960. utemeljio je kvintet koji je svirao u hard bop stilu. Član je zagrebačkog Jazz Art Quarteta s kojim je snimio CD "Nuages", te vodi vlastiti kvintet u kojem uz njega sviraju saksofonist Saša Nestorović, klavirist Matija Dedić, kontrabasist Mladen Baraković i bubnjar Kruno Levačić, s kojim je snimio kompakt disk "Morning Star". Za istoimenu skladbu je dobio godišnju nagradu Hrvatskog društva skladatelja "Miroslav Sedak Benčić". Kao najbolji trubač i krilničar u jazz kategoriji više je puta osvajao nagradu ”Status” Hrvatske glazbene unije.

Diskografija

Razgovori

Ništa drugo osim jazza

20.10.2009 Dinko Husadžić Sansky
Uopće više ne mogu trubački razmišljati. Krilnica ima jedan senzibilniji zvuk, to se čuje i na «Memories» albumu, tako danas razmišljam u glazbi. Truba mi više ne treba. Čak sam je dao kolegama.

Naše su svirke piknik, slavlje!

08.08.2009 Davor Hrvoj
Ponekad me zovu na koncerte samo zato što sviram stilom iz onoga vremena, nešto između bopa, neo-bopa, hard bopa i donosim taj pristup svirajući krilnicu.
© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja