Mate Matišić

Biografija

Mate Matišić (1965) dramski je pisac, scenarist, multiinstrumentalist, skladatelj i urednik na Hrvatskom radiju. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Glazbom se bavi dugi niz godina a nastupao je s brojnim hrvatskim ali i svjetski uglednim glazbenicima – gypsy jazz umjetnicima, poput Stochelo Rosenberg, Florin Nicolescu, Angelo Debarre i dr. Na čelu je poznatog sastava Hot Club Zagreb, sklada filmsku i kazališnu glazbu, bavi se književnošću. Zaposlen je na Hrvatskom radiju kao urednik dramskog programa a ujedno je i predavač na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnik je niza nagrada za drame i scenarije (na 55. Pulskom Festivalu, film „Ničiji sin" osvojio je Veliku zlatnu arenu te još je pet Zlatnih arena između ostalog i za glazbu koju je potpisao Mate Matišić.

Diskografija

Razgovori

Živjeti kao Django

23.06.2003 Davor Hrvoj
Meni se sviđa biti Django, a svako pridržavanje književnospistaljskokazališnofilmskih pravila mi je komično. Iz njegove glazbe izbija istinska umjetnička vrijednost, beskrajna darovitost i glazbena pamet koja je fascinantna i s kojom se ponekad igram kao s dobrim igračkama.

Dečki, samo veselo

21.05.1999 Davor Hrvoj
Glazba je vezana uz moje odrastanje, uz najintenzivniji dio mog života, uz jednu finu dječju rock karijeru, uz putovanja, uz upoznavanja raznih ljudi, raznih karaktera, raznih prijetvornosti, raznih laži. Glazba mi je beskrajno uljepšala život, ali ne samo to. Ona mi je i nadam se da će biti, uvjetno govoreći, mojoj spisateljskoj karijeri, osnov iz kojeg ću crpiti priče i neke zanimljive sudbine.
© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja