Renato Švorinić

Biografija

Diskografija

Razgovori

Draž jazza je rušenje barijera i stereotipa

12.01.2014 Davor Hrvoj
Renato Švorinić, bas gitarist i suutemeljitelj zadarsko-splitskog sastava Black Coffee, koji će 17. siječnja nastupiti u Maloj dvorani Lisinski, u trećem ovosezonskom koncertu ciklusa Jazz.hr 2013/2014, govori o dvadeset godina djelovanja ovog banda koji je obilježio dalmatinsku jazz scenu.

Dalmatinska tradicionalna pjesma u ad libitum formi

07.11.2012 Davor Hrvoj
Posljednjih me godina u glazbenom smislu zaokupila glazbena baština Dalmacije i njezinog okruženja. Dugo sam promišljaona koji joj način pristupiti. Muziciranje s bandom Black Coffee, s kojim sam u ranijem razdoblju izvodio američke jazz standarde, u jednom je trenutku došlo do zida. Zasigurno, mi ne možemo izvoditi američke standarde bolje, niti dati neki svoj pečat, a da to netko prije nas nijeuradio. Kao što mi je pokojni Boško Petrović stalno govorio, potrebno je naći svoj izraz, biti autentičan, originalan.

La musica nuova

15.11.2003 Davor Hrvoj
Htjeli smo napraviti ”hommage” dalmatinskoj glazbi prošlog stoljeća, autorima i skladbama koje su obilježile vrijeme i prostor Dalmacije. Nije lako spojiti tradicionalnu i skladanu glazbu s jazz-trijom, prije svega jer je večina dalmatinskih pjesama napravljena ”ad libitum”, dakle bez konkretne glazbene mjere. Pokušali smo staviti te pjesme u određene mjere a da u isto vrijeme ne narušavamo glazbeno tijelo tih skladbi.

Teško je raditi nešto kad cijeli život imaš vjetar u provu i nikako da zapuše u krmu

20.08.2003 Davor Hrvoj
Naš glazbeni fundus je u velikoj mjeri nepoznat i tu leži veliko bogatstvo koje bi se trebalo predstaviti svijetu. Vrijednost tog projekta je u očuvanju tradicije i identiteta.
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja