Saša Nestorović

Biografija

Tenor i sopran saksofonist i klarinetist Saša Nestorović rođen je 1964. u Zagrebu. Muzičku akademiju završio je 1989. u rodnom gradu. Tijekom glazbenog školovanja, a i kasnije, osvajao je brojne nagrade kao što su Darko Lukić, Milka Trnina (koju dijeli sa Zagrebačkim kvartetom saksofona) Judita i druge. Od 1989. je stalni član Zagrebačkog kvarteta saksofona, s kojim nastupa diljem Europe i SAD-a. Godine 1999. nastupio je prvi put unutar ACEZANTEZA, ansambla za suvremenu glazbu, čiji je član i danas. Usporedo s ovime, djeluje kao jazz glazbenik. Dobitnik je nagrade Status, priznanja Hrvatske Glazbene Unije za najistaknutijeg tenor i sopran saksofonista u posljednjih sedam godina. Sudjelovao je 1999. u Big Bandu Europske Radio Unije (EBU BIG BAND) u Montrealu, gdje je predstavljao Republiku Hrvatsku. Član je brojnih priznatih hrvatskih jazz sastava: Big Banda HRT-a, Zagreb Jazz Portraita, Boilers All Starsa i drugih.

Diskografija

Razgovori

U potrazi na novim dimenzijama neuhvatljivog zvuka

01.04.2014 Davor Hrvoj
Saksofonist, skladatelj, voditelj jazz orkestra i glazbeni pedagog Saša Nestorović će na festivalu Jazz.hr/proljeće nastupiti u tri programa: kao pridruženi član uz kvintet Charlesa Tollivera, kao član ansambla Zagreb Jazz Portrait & Acoustic Project i kao solist uz Charlesa Tollivera i Jazz orkestar HRT-a.

Leći na dno mora i gledati površinu vode - to je poseban osjećaj mira

14.03.2011 Davor Hrvoj
Saša Nestorović je stalni član Zagreb Jazz Portraita, sastava koji će 18. ožujka 2011. nastupom u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, na 21. Proljetnoj reviji jazza, proslaviti dvadeset godina djelovanja. Tom prigodom promovirat će svoj novi, za tu prigodu objavljen CD "Hrvatska jazz trilogija".

Thank You for «Nefertiti»

03.07.2009 Dinko Husadžić Sansky
U jesen 1981. naprosto sam napustio slušanje Pink Floyda i Jefferson Airplanea jer sam nabavio «Impressions» Johna Coltranea, live album snimljen u Village Vanguardu. Odmah sam znao da je to glazba koju potpuno naslućujem. Slijedila je «Afro - Blue Impressions» Johna Coltranea, a uskoro je na gramofonu bila «Nefertiti», Milesa Davisa iz '67, zbog koje sam se naglo opredijelio za studij glazbe.

Blues na naš jazz način

01.06.1999 Davor Hrvoj
Ne znam s kim sam svirao. Prvi i zadnji put. To je veličina jazz glazbe, da možeš doći bilo gdje i svirati. Spoznao sam neke nove stvari, pravila jam sessiona. Od prvih taktova treba uspostaviti zajedništvo. Zato služe rifovi. Ne može samo doći solist, odsvirati svoj solo i maknuti se. Važno je uspostaviti groove, interakciju.

Na koncertu za Ellingtona bilo je kao na utakmici

20.04.1999 Davor Hrvoj
Fascinirao me dirigentov pristup glazbi. Kroz razgovor nam je objasnio da se određenom glazbom iskazuju određeni osjećaji, a ljudski osjećaji su danas slični ondašnjima. On je tu i tamo nešto dodao i aranžirao po svom, ali uglavnom se držao bazičnih stvari.
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja