Tamara Obrovac

Biografija

Pjevačica , flautistica, skladateljica i autorica tekstova Tamara Obrovac, jedna je od najznačajnijih i najsvestranijih osobnosti na hrvatskoj glazbenoj sceni, a zahvaljujući utjecajima istarske narodne glazbe i dijalekta koje koristi u kreiranju svog glazbenog izraza, u nekoliko je posljednjih godina stekla veliku popularnost. (Istra je sjevernojadranski poluotok, prekrasna hrvatska regija, posebna po svojoj glazbenoj i dijalektalnoj tradiciji.)
Uz međunarodnu koncertnu aktivnost Tamara sklada glazbu za balet, kazalište i film, a stalni je član međunarodnog ensemblea Balkan Winds.
Alkemijom s izvanrednim glazbenicima njezinog međunarodnog Transhistria Ensemblea koji vješto i prirodno spaja elemente istarske i mediteranske glazbe i jazza s elementima suvremene glazbe, postiže nevjerovatnu lakoću izričaja svojstvenu zaista samo najvećim umjetnicima. Njihovi su nastupi prožeti spontanošću, inventivnim improvizacijama, slobodom, humorom i snažnom komunikativnošću, a njen je glas jednako efektan u pjevanju tekstova kao i vokalizama kada postaje dodatni instrument. Upravo taj prirodni suzivot različitih glazbenih formi i improvizacije definitivno etablira Tamaru Obrovac kao iznimnu umjetnicu koja je koristeći elemente vlastite tradicije stvorila osebujan glazbeni izričaj, bivajući time sve više prepoznatljiva i prisutna na svjetskoj glazbenoj sceni.
Njen daljnji iskorak na svjetsku glazbenu scenu pojačan i je nominacijama za BBC Radio 3 World music Awards 2004 - u kategoriji Europske glazbe i Nagrade publike, kao i mnogobrojnim pozitivnim reakcijama internacionalne kritike i publike...
Jon L. Walters u britanskom Guardianu, 20. 02. 04 u povodu objavljivanja kompilacijskog CD-a nominiranih za BBC-jevu World music nagradu bilježi: "Na svu sreću, mogućnost nasumičnog biranja na ovakvim kompilacijama omogućuje traganje za nečim što nikada prije niste čuli. U mom slučaju "blind date" umjetnica je Tamara Obrovac. Cansoneita (A small song) u izvedbi Obrovac i transhistria ensemble-a, lebdeća je, očaravajuca stvar, s bubnjevima što se šire prostorom, zvučnom harmonikom i divnim vodećim vokalom Obrovac."
Izdala je 5 autorskih CD-a 1996 "Triade", 1998, "Ulika", 2000 "Transhistria", 2002, "Sve pasiva", 2003, "Daleko je", 2005, kroz koje profilira autorski pristup stvarajući unikatnu autorsku formu koja inspirirana istarskom i širom mediteranskom tradicijom etablira "osobnu poetiku autorice".

Diskografija

Razgovori

Jedinstven glazbeni svijet majstorice improvizacije

08.02.2015 Davor Hrvoj

Tamara Obrovac Quartet, »Ulika Revival«, Unit Records/Aquarius Records

Festival izvrsne glazbe i ambijenta

27.09.2013 Davor Hrvoj
Veseli me sve veća prisutnost europskog jazz izričaja kojeg karakterizira drukčiji glazbeni pristup od onog američkog, kao i često korištenje etničkih elemenata. Upravo je ta svježina koju novi glazbeni elementi unose u jazz više nego potrebna.

Sloboda, igra, duhovnost i iskrenost

02.02.2012 Davor Hrvoj
Najaktivnija hrvatska jazz i etno glazbenica govori o ponovnom pokretanju projekta "Ulika" u kojem će sa starim suradnicima predstaviti glazbeni materijal sa CD-a "Ulika", (1998.) iz nove, zrelije umjetničke vizure. Njezine tvrdnje provjerite na koncertu 15. veljače 2012. u Maloj dvorani Lisinski.

Mnoge moje pjesme nastale su od greške

15.08.2011 Davor Hrvoj
Često se osjećam kao cijev kroz koju se nešto slijeva i s kojom ja imam jako malo veze. To prodire kroz mene i izlazi kao gotove pjesme. Ponekad se osjećam kao da doista nemam veze s tim, da je to prošlo kroz mene, stvorilo se tamo i živi, a ja to gledam. Kad me netko pita kako sam to napravila - nemam pojma.

Tamara Obrovac: Vrhunski jazz u prekrasnom ambijentu

24.06.2010 Davor Hrvoj
U Poreču će se od 9. do 11. srpnja 2010. održati Valamar Jazz Festival. Program koji predstavlja neke od vodećih svjetskih jazz glazbenika osmislila je naša proslavljena pjevačica Tamara Obrovac. U razgovoru za Hrvatski jazz portal Tamara Obrovac govori o ideji, značaju i organizaciji Festivala.

Tražila sam svoj put

17.12.2008 Davor Hrvoj
Izrasla sam iz jazza. Sva moja edukacija i ljubav vezana je uz tu vrstuglazbe, ali sam si dozvolila slobodu da pređem okvire koji su za mene ujednom trenutku postali pre uski. To se, osim na samu strukturu, prijesvega odnosi na harmonizaciju, građenje melodije, ritmizaciju, koje sukarakteristične za jazz.

”Što je muškarac bez brkova” je film kojem se vjeruje

20.06.2008 Davor Hrvoj
To ili je ili nije. Slično je bilo kojoj ljubavi ili bilo kakvomodnosu. U nekom odnosu ima kemije u nekom nema. Kao što je preduvjetkvalitetne ljubavi da u odnosu budu kvalitetne osobe, tako je ovdjepreduvjet da to budu kreativni glazbenici i kvalitetne osobe.

Potraga za izgubljenom komunikacijom

12.02.2000 Davor Hrvoj
Sloboda izražavanja tj. improvizacija najbitniji je dio mog glazbenog izričaja. No, biti slobodan u pravom smislu nije sasvim jednostavno; postoji naime, osim talenta, moral, odgovornost i sposobnost za upotrebu slobode, kako u životu tako i u glazbi
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja