Varaždin Jazz Band

Biografija

Varaždin Jazz Band osnovan je u jesen 1992. godine. Već u proljeće 1993. osvaja prvu nagradu u kategoriji malih sastava pred međunarodnim žirijem na jazz festivalu Nove nade jazza u Zagrebu. Od svog osnutka pa do danas, VJB bilježi velik broj zapaženih nastupa diljem Hrvatske i u inozemstvu. VJB ugostio je mnoge  jazz glazbenike ( Zdenku Kovačićek, Boška Petrovića, Ladislava Fidrya, Jimmya Stanića, Sašu Nestorovića, Maria Mavrina, Primoža Grašiča ...). Croatia Records izdala je CD Neverland VJB-a na kojem su snimljene isključivo autorske skladbe članova ovog ansambla. Na ovom CD-u posebnu pozornost kritike i publike privukla je suradnja banda s glumicom Barbarom Rocco i književnikom Denisom Peričićem.VJB često gostuje na HRT-u, naročito u emisiji Vrijeme je za jazz HTV-a. Band osim autorskih skladbi izvodi i jazz standarde u aranžmanu svojih članova.

Od osnivanja ansambla uz Petra Eldana i Gordana Peršija svirali su: Robert Jambrušić Džebo (bubnjevi) do 2005. godine, Daniel Kivač (kontrabas) do 1994. Od 1994. - 1996. Mladen Bregović (e. bas). 1996. - 2005. Ferdinand Buhanec (e. bas). U sastavu Perši, Eldan, Buhanec, Jambrušić te gošću Barbaru Rocco 2001. godine izlazi album Neverland (izdavač Croatia Records) snimljen u tonskom studiu Rocco & partner. Od 2005. bend ima stanku u radu sve do prosinca 2008. od kada djeluje u sadašnjem sastavu.

Lukrecija Oreški rođena 17. prosinca ne tako davne 1991. Najmlađi član (članica!) benda sa svojih skromnih 17 godina. Učenica 1.gimnazije i Glazbene škole Vž. Puno uči, jako puno pjeva i tu i tamo vježba klavir. U glazbenoj školi, osim obaveznih predmeta, pohađa i fakultativni predmet improvizacija i uvod u jazz glazbu koji joj predaju kolege iz banda (Eldan, Perši, Vešić) pa ima osjećaj da je stalno u školi.

Gordan Perši rođen je 1966.g. u Čakovcu. Srednju glazbenu školu završio u Varaždinu, a 1989. godine diplomirao klarinet na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. J. Tonžetića. Od tada kao profesor klarineta radi najprije u GŠ V. Lisinskog u Bjelovaru, a zatim i u GŠ u Varaždinu. 2005. godine osniva big band glazbene škole i vodi ga do 2007. U srednjoj školi počinje svirati saksofon, te kao klarinetist, saksofonist i autor djelovao je u više glazbenih sastava različitih glazbenih usmjerenja: od Hrvatskog komornog orkestra i Varaždinskog kvarteta klarineta preko Sigma Jazz Banda i fusion banda Fairpoint Station do pop-rock cover banda Showtime i drugih. Gostuje na više nosača zvuka.Član je VŽ Jazz banda od osnivanja.

 Petar Eldan (1963.) - pijanist, skladatelj i aranžer, osnivač i voditelj Varaždin jazz banda. Diplomirao klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Harija Guseka. Nastupa kao izvođač jazz i klasične glazbe u Hrvatskoj i inozemstvu.Nakon povratka sa studija kraće vrijeme pijanist jazz grupe Impuls bubnjara Nenada Šimunčića. Snimio nekoliko nosača zvuka. Radi u Glazbenoj školi u Varaždinu gdje predaje klavir te improvizaciju i uvod u jazz glazbu, fakultativni predmet koji je na njegovu inicijativu uveden u školu i za koji je osmislio program. Kao kompozitor ili scenski glazbenik, povremeno surađuje s HNK Varaždin. Na nekim projektima radio kao studijski muzičar. U suradnji s HGU-om održava glazbene radionice.

Aleksandar Vešić (1980.) - diplomirao e-bass na Anton Bruckner Univerzitetu u Linzu, Austrija, u klasi prof. Helmuta Schonleitnera. Također studirao kod Adelhardta Roidingera i Petera Herberta te pohađao brojne radionice sa imenima poput Alejandro Herrera, Dennis Irwing, Decebal Badila, Richie Goods, Richie Beirach, Vincent Herring, Essiet Essiet, Igor Lumpert itd. Aktivno svira sa sastavima poput Jazzwa (A), Nuša Derenda (SLO), Varaždin Jazz Band (HR), kao i mnogim drugim manjim sastavima (jazz, funk, heavy metal itd...). Od studenog mjeseca 2008. predaje na Glazbenoj Školi u Varaždinu.

Neven Mehun (1984.) samouk bubnjar, usavršava se na raznim radionicama kod eminentnih hrvatskih i inozemnih jazz i rock bubnjara.Svira s Varaždin Jazz Bandom, Big bandom Čakovec, Puclin triom te povremeno s kršćanskim ska-rock bandom Octoberlight

Diskografija

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja