Zdenko Ivanušić

Biografija

Zdenko Ivanušić, saksofonist i kompozitor, rođen je u Zagrebu 1967.godine. Diplomirao je saksofon na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.Dinamičan je član hrvatske glazbene scene od 1990., vođa vlastitihsastava i tražen gost u različitim ansamblima i sastavima. Prekobogatog iskustva u tzv. klasičnoj glazbi, jazzu, fusionu i funkupostiže jedinstven pristup u raznim izvođačkim situacijama, odsimfonijskog orkestra, komornog ansambla do big banda, kvartetasaksofona ili malog sastava. Premda prepoznatljiv po svome orginalnom ienergičnom stilu, suvremenom fraziranju i harmonijskom jeziku, njegovpristup je duboko ukorijenjen u tradiciji.

Voditeljje Donna Lee Saxophone Quarteta i vlastitih combo sastava s kojima, uzjazz standarde, promovira vlastite kompozicije i originalne aranžmane.Piše aranžmane pravih modernista u svijetu jazza: G. Gershwina, C.Mingusa, W. Shortera, B. Watsona, S. Colemana i J. Zawinula. Njegoveglazbene sklonosti sežu i dalje, do kubanskih utjecaja i humora. Ukompozicijama koristi poliritmiju i politonalnost, kao i emocionalniintenzitet i improvizacijsku jasnoću.

Kao vođa dionice u Simfonijskom puhačkom orkestru Hrvatske vojskeimao je prilike surađivati s brojnim renomiranim dirigentima kao što suUroš Lajovic, Vjekoslav Šutej, Pavle Dešpalj, Tim Reynish, NikšaBareza, Miljenko Prohaska, Mladen Tarbuk. Surađuje sa Zagrebačkomfilharmonijom, Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije,Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu i gradskim kazalištem"Komedija". Bio je solist je i lead altist u HGM Jazzorkestru Zagreb,pod umjetničkim vodstvom poznatog austrijskog band leadera SigijaFeigla od osnutka orkestra 2002. godine pa do 2006. godine. Surađuje spoznatim hrvatskim glazbenicima kao što su Zvonimir Bučević - Buč (TheBučers), Dudo Vorih, Ladislav Fidri (Super Session All Stars Big Band),Miro Kadoić (Mirokado) i s popularnim sastavima: Brain Holidays(reggae) Flyer (pop), Soul Train (p-funk).. Nastupao je s brojnimsvjetskim glazbenicima kao što su Randy Brecker, Bob Mintzer, DonMenza, Bobby Shew, John Riley, Earl Gardner, Peter Herbolzheimer, KevinMahogany, Barbara Denerlein i drugi. 

Izdao je tri autorska albuma za Zivaldo Records: "Four Odd" i"Mellow" (Donna Lee Saxophone Quartet) i solo album "Lost in HTML".

Diskografija

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja