Željko Kovačević

Biografija

Željko Kovačević - klarinetist, saksofonist, skladatelj (Zagreb, 18. ožujak 1954.), dilomirao je studij klarineta na Muzičkoj akademiji te geografiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Aktivno vodi sastave različitog glazbenog usmjerenja TOWER77, KOVA&co (fusion), MODO NOVO (sakralna, klasična, world music), CROATIANSAXEX (domače stvaralaštvo), CUTE (swing) i ZAGREBAČKI DIXIELAND ANSAMBl, u kojima se ističe kao skladatelj, klarinetist i saxofonist. Kao stipendist Goethe instituta sudjeluje na prvom worshopu jazza u Zagrebu te u Burghausenu gdje surađuje sa europskom glazbenom mladeži. Jedan je od utemeljitelja Društvenog orkestra (Big Banda) Hrvatskog glazbenog zavoda. Nastupao je na mnogobrojnim međunarodnim jazz festivalima. Kao solist nastupa na Karibima, u Brazilu,Togou i diljem Europe. Od 1986. djeluje u Big Bandu Hrvatske radio-televizije.Djela orkestralna: Nemir me nosi, Stop, Zaborav, Ispod plave krošnje, Pre shave, Prvom gradu, Uspomena, Pjevaj mi sokole, Blues za tebe, Kad se svjetlo gasi, Miriam i druga. Fusion: Hanuma, Wo ist hausmeister, Miš, Imitacija, Mitting77, Alem, Majka Ljerki kose plete, Dim, Suprise, Hu-hu, Aladin, Factory, Klasična: 4za3, Suitacroatica. Zabavne melodije: Babby sitter, Studentica, Gospa, Betula, Petrica i druge.

Diskografija

Razgovori

Swing na naš način

07.06.2009 Davor Hrvoj

Kod nas ima malo jazz klarinetista jer je loš odgojno obrazovni sustav. Srednja muzička škola i akademija koju sam završio ne uče klarinetista šire od Weberna, Mozarta i ostalih klasičnih autora. Isključivo se bavi klasičnom tehnikom, klasičnim načinom sviranja. Niti na državnom, niti na gradskom nivou, nemamo jazz škole.

Razgovor s jazz saksofonistom i klarinetistom Željkom Kovačevićem

22.05.2009 Davor Hrvoj
Želim da ova moja generacija i generacije ispred prezentiraju jazz glazbu u Hrvatskoj na najbolji mogući način. Ne samo hrvatsku jazz glazbu u Hrvatskoj nego hrvatsku jazz glazbu u svijetu.

Sakralna glazba u urbanom izričaju

20.06.2001 Davor Hrvoj

Svaki prostor odiše svojom atmosferom, ima svoju vibru, svoj miris, svoju akustiku. Specifičnosti su vrlo važne za takve prostore, a nama je to važno jer u našim izvedbama ima jako puno improvizacije. Kad se poklopi ambijent, vibra tog prostora s našom, dogodi se izvanserijski koncert.

Razgovor sa Željkom Kovačevićem

27.05.1999 Davor Hrvoj

Toranj 77 u novije vrijeme daje prioritet domaćoj skladanoj glazbi. Sviramo skladbe domaćih autora zato jer zastupamo mišljenje da postoji hrvatski jazz, postoji zdrava inicijativa, postoji dovoljno izvora iz naše narodne glazbe kao i fundusa stare klasične glazbe. Postoje temelji za stvaranje nove, moderne glazbe.

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja