Dirljiva suradnja Davora i Gorana Kajfeša uz Jazz orkestar HRT-a

Dirljiva suradnja Davora i Gorana Kajfeša uz Jazz orkestar HRT-a
Datum objave:
05.02.2015.

Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Saše Nestorovića sinoć, u srijedu, 4. veljače, u Studiju Zvonimir Bajsić na HRT-u, ugostio je vrsne glazbenike, oca i sina, Davora i Gorana Kajfeša.

Davor Kajfeš, legendarni pijanist koji se glazbom profesionalno bavi od 1957. i koji je karijeru počeo u Plesnom orkestru Radiotelevizije Zagreb, djelovao je kao član te umjetnički voditelj glasovitog Zagrebačkog jazz kvarteta s kojim je snimio niz ploča i nastupao po cijelom svijetu. Od 1967. do 1999. živio je i djelovao u Švedskoj, u Stockholmu, predajući glazbu na Visokoj školi za ples i koreografiju te surađujući s plesnim pedagozima na području ritmike, kompozicije i improvizacije. I dalje povremeno aktivan kao predavač, kao glazbenik ne posustaje ni u osamdesetoj godini: sjajan pijanist, improvizator, nerijetko se predstavlja i kao skladatelj, pa je tako bilo i sinoć u Studiju Bajsić, kada je uz Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Saše Nestorovića nastupio i kao pijanist.

Kao solist na trubi, pridružio im se njegov sin, Goran Kajfeš, koji gradi impresivnu karijeru u Švedskoj surađujući s vrhunskim glazbenicima različitih usmjerenja (Nils Petter Molvaer, Sting, Jimmy Cobb) zaslužujući prestižne nagrade poput Grammisa (švedskog Grammya). Osim u očevim skladbama (Silver Sides, Forgotten Dream, The message from ID, How Many Times I Have To Tell You, Collision, Davor's Blues), svoje izvođačko majstorstvo predstavio je i u autorskim skladbama Dinner With Inner te Bloodstream, ostvarivši i skladne duete s članovima Jazz orkestra HRT-a, primjerice saksofonistom Mariom Bočićem. Aranžmani Silvija Glojnarića podarili su izabranim skladbama bogatstvo zvuka i znalačku iskorištenost big banda, no Davor Kajfeš predstavio se i samostalno u skladbi Collision za solo klavir. Skladbom Django odao je počast autoru, prijatelju i mentoru Johnu Lewisu, članu nekadašnjeg legendarnog Modern Jazz Quarteta, s kojim se i obiteljski povezao.

Koncert je uvršten u jazz sezonu Europske radijske unije te će se za članice EBU-a kao i na Trećem programu Hrvatskoga radija emitirati u petak, 27. veljače od 22.30.

Sljedeći koncert Jazz orkestra HRT-a na rasporedu je 28. ožujka u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, kada će nastupiti uz pijanista Alana Broadbenta u sklopu Festivala Jazz.hr / proljeće.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja