Dubrovnikom nadahnute izvedbe svjetske jazz dive

Dubrovnikom nadahnute izvedbe svjetske jazz dive
Datum objave:
26.08.2014.
Nnenna Freelon
Američka jazz pjevačica Nnenna Freelon nastupila na Dubrovačkim ljetnim igrama

Nakon što je svojim nastupom održanim 15. kolovoza u atriju Kneževa dvora publiku oduševio trio pijanista Davida Gazarova, u sklopu jazz programa 65. Dubrovačkih ljetnih igara briljirala je i glasovita Nnenna Freelon, dobitnica nagrada "Eubie Blake" i "Billie Holiday", jedna od članica elitnog kluba najuglednijih svjetskih pjevačica jazza, suradnica vodećih jazzista današnjice ali i voditeljica vlastitih sastava s kojima je snimila niz cijenjenih albuma. Ona je 24. kolovoza na taraci tvrđave Revelin nastupila uz trio: pijanisticu Miki Hayama, kontrabasista Christiana von Kaphengsta i bubnjara Davida Haynesa.
Kako je rekla tijekom koncerta, ovo joj je bio prvi zajednički nastup s von Kaphengstom i Haynesom, ali to se u njihovoj svirci nije moglo osjetiti. Naime, dva dana, koliko su proveli u Dubrovniku, uspješno su iskoristili, između ostalog, i za uvježbavanje programa. Izvodila je evergreene koji su bili predmet njezina proučavanja u raznim razdobljima karijere, od kojih su mnogi postali i jazz standardima ili ih neki jazzisti povremeno obrađuju.
Iako se radi o pjesmama koje su doživjele bezbrojne izvedbe, Nnenna Freelon je svaku od njih iskoristila za iskazivanje vlastitog umjetničkog karaktera, ali i emocija koje su je obuzele na tom koncertu. Naime, u svojim je nadahnutim najavama desetak puta oduševljeno iskazala divljenje Dubrovnikom i Dubrovčanima što je svakako, kao i fascinantan pogled s pozornice na osvijetljene obrise Grada, utjecalo na izvedbe u tom trenutku. A one su, između ostalog i zbog toga, bile duboko emotivne.
Bila je uvjerljiva u izvedbama balada, ali i pjesmama brzih tempa. Svoju je muzikalnost ispoljila kroz dinamične izvedbe s neprestanim promjenama tempa i ugođaja te lakoću spajanja žanrova, a maštovitost kroz uzbudljive scat improvizacije, koje su bile sadržajem svih izvedbi, te zanimljive citate i oponašanje glazbala. Svojom spontanošću, vedrinom duha, duhovitošću, pojavnošću, osebujnim plesom, komunikativnošću i pozitivnim vibracijama Nnenna Freelon je oduševila mnogobrojnu publiku koja ju je pljeskom pozvala na dodatak. Nagrada je bila izvedba najpoznatije pjesme iz programa, "Moon River".
Davor Hrvoj
(Preuzeto iz Novog lista od 26. kolovoza 2014.)


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja