Jazz orkestar HRT-a predstavio četiri hrvatska skladatelja u EBU jazz sezoni

Jazz orkestar HRT-a predstavio četiri hrvatska skladatelja u EBU jazz sezoni
Datum objave:
20.02.2014.
Jazz orkestar HRT-a

Četvrti koncert u sezoni Jazz orkestra HRT-a, održan sinoć, 19. veljače u Studiju Zvonimir Bajsić Hrvatske radiotelevizije, publici je predstavio četiri autorska programa - glazbu četiriju hrvatskih skladatelja: Ivana Kapeca, Maka Murtića, Mire Kadoića i Zorana Šćekića. Ujedno je riječ o projektu kojim se raznolikost suvremenog hrvatskog jazza i stvaralaštva za big band predstavlja u jazz sezoni Europske radijske unije putem satelitskog emitiranja.

Pod ravnanjem Saše Nestorovića, Jazz orkestar HRT-a predstavio je svojevrsni presjek kroz stvaralaštvo četiriju autora različitih generacija i stilova. Ivan Kapec (1970.) poznat kao gitarist, skladatelj i improvizator, vođa nekoliko jazz sastava, predstavio se skladbama novijeg datuma (Time Travel, Be Way i Koraci Golana Travizea) koje je za ovu prigodu prilagodio sastavu i zvuku big banda, demonstrirajući svoja nadahnuća različitim glazbenim utjecajima, od jazza do klasike i tradicijskih elemenata.

Mak Murtić (1988.), skladatelj, aranžeri saksofonist koji već nekoliko godina djeluje u Londonu gdje se i školuje, odlučio se za pet skladbi (Spacefaring Civilisation, Seizo The World Of Steady Supply, A Place Glowing a Brilliant Red i Earthlings) objedinjenih temom vanzemaljske civilizacije i problematikom suvremenog života. Uz elemente performansa, kroz paletu različitih glazbenih žanrova, dodavši pojedinim skladbama i vokale Anabele Barić i Maje Rivić, kroz širi koncept angažirao je glazbenike na nizu razina.

Poznat publici Jazz orkestra HRT-a kao dugogodišnji član i solist orkestra, koji osim kao alt-saksofonist djeluje i kao flautist, klarinetist te skladatelj, Miro Kadoić (1962.) izabrao je tri skladbe iz različitih razdoblja svojega stvaralaštva: Moonflowers za koju je dobio Porina 2012., Voodoobudha Nite, te Monster in the Garden. Inventivnim aranžmanima posvjedočio je svoje dugogodišnje bigbandovsko iskustvo te jazzersku imaginaciju koja pruža mnoštvo prigoda za improviziranje.

Jazz gitarist, skladatelj i aranžer, Zoran Šćekić (1972.) još je u sezoni 2011./2012. uz Jazz orkestar HRT-a predstavio projekt Spiralne kronike kojim je prikazao cijelu galeriju jazz i srodnih stilova, ali i šire. Za ovu je prigodu iz tog, svojevrsnog ciklusa, izabrao tri skladbe - Old Ringelspiel, When Stalker Becomes a Walker i One - pridodavši im tradicijom nadahnut Istarski ples, skladbu koju je Jazz orkestar HRT-a zabilježio i na svojemu albumu U sredi našeg sela (2012.).

Snimka koncerta na rasporedu je Trećeg programa Hrvatskoga radija u petak, 28. veljače od 22.30.

Glazba HRT-a


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja