Kada i telefon postane instrument - nesvakidašnji koncert John Hollenbeck Large Ensemblea!

Kada i telefon postane instrument - nesvakidašnji koncert John Hollenbeck Large Ensemblea!
Datum objave:
21.02.2014.
John Hollenbeck Large Ensemble
Sinoćnjim nastupom u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski, John Hollenbeck Large Ensemble je na najbolji način obilježio još jedan koncert iz ciklusa Jazz.hr kojeg već četrnaestu godinu zaredom organizira Hrvatsko društvo skladatelja.

John Hollenbeck, inače vrstan bubnjar sa zavidnim iskustvom, skladatelj je i vođa nekonvencionalnog big banda koji ruši žanrovske granice i prkosi svrstavanju u glazbene ladice. Izvedbama su dominirali suvremeni aranžmani u kojima je osnovna tema tek ishodište, matična luka iz koje se isplovljava prema nepoznatim vodama jazz improvizacije i glazbenih dijaloga instrumenata i instrumentalista. Naglasak koncerta bio je na oblikovanju zvukova i boja čemu su pridonijeli i rijetko korištena glazbala u big band glazbi poput flaute, bas klarineta i marimbe, ali i - pametni telefoni! Naime, pred kraj skladbe »Eternal Interlude«, članovi ansambla uključili su svoje telefone koji su cijelo vrijeme snimali izvedbu i tako stvorili digitalnu podlogu za živo muziciranje i imp rovizaciju, na iznenađenje i oduševljenje okupljenih.
Vrijedi izdvojiti i nadahnute pojedince big banda, pogotovo pjevača Thea Bleckmanna čije su vokalize i nenametljivi glazbeni ukrasi predstavljali posebno „glazbalo" tijekom večeri. Sam Hollenbeck predstavio se kao više nego ugodna figura, uz duhovite najave tijekom cijelog koncerta i benigne opaske upućene članovima banda. Publika je saznala što ga sve nadahnjuje na skladanje, od uspomene na članove obitelji do guarane, brazilske biljke koja pomaže kod impotencije. Dokaz da ova vrsta avangardne glazbe ipak može ruku pod ruku s popularnom, bila je izvedba pjesme »Wichita Lineman« Jimmyja Webba u kojoj je ponovno briljirao vokalist Bleckmann. To je ujedno bio i završni prilog tvrdnji o Hollenbeckovoj maštovitosti i pomicanju žanrova njegovog Large Ensemblea.
Jedna od novosti Jazz.hr-a je i pokretanje posebnog radijskog serijala „Vrijeme je za Jazz.hr" koji se od ovog tjedna počeo emitirati na domaćim radio postajama. Prvu epizodu možete poslušati na linku: "Vrijeme je za Jazz.hr
Ciklus koncerata nastavlja se u svibnju solističkim recitalom Geri Allen, no prije toga čeka nas tradicionalni proljetni jazz festival s imenima poput Charlesa Tollivera, Zagreb Jazz Portraita i Acoustic Projecta te Jazz orkestra HRT-a.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja