Marin Jerkunica Group i Hot Club Zagreb nastupili u Splitu

Marin Jerkunica Group i Hot Club Zagreb nastupili u Splitu
Datum objave:
19.07.2014.
MARIN JERKUNICA GROUP
„4. Jazz u veljači"

U sklopu, sad već dobro uhodanog, ciklusa koncerata „Jazz u veljači", koji posljednjih godina obogaćuje kulturni život grada Splita, dne 8. veljače 2014., u Gradskom kazalištu lutaka, nastupio je jazz sastav Marin Jerkunica Group. Uz gitarista Marina Jerkunicu, nastupili su kantautorica Vanda Ivelja, trubač Ivo Jerkunica, kontrabasist Josip Marcelić te bubnjar Željko Hajsok.
Tijekom nastupa, izvođači su se predstavili kao vješti instrumentalisti, međusobno iznimno uigrani. Izmjenjujući različite stilove i formacije, glazbenici su dokazali da s jednakom lakoćom izvode vlastite skladbe, kao i djela najpoznatijih jazz skladatelja. Posebno su se iskazali gitarist Marin Jerkunica te bubnjar Hajsok, za koje se, bez pretjerivanja, može ustvrditi da spadaju među najbolje splitske, i ne samo splitske, jazz glazbenike, stoga je prava šteta što češće ne nastupaju. Ništa manje zanimljiv bio je i trubač Ivo Jerkunica, dok je kontrabasist Marcelić ostao donekle zasjenjen nastupom kolega iz sastava. Kantautorica Vanda Ivelja plijenila je pozornost publike ugodnim pjevanjem, međutim, poneki stihovi su ipak nedovoljno jasno izgovoreni. U dvoglasju s Marinom Jerkunicom, Ivelja je izvela i svoju najnoviju skladbu „A moment", čime je oduševila prisutne, kao i izvedbom pjesme „Amazing Grace", pri samom kraju koncerta.
Nastup sastava Marina Jerkunice još jednom je potvrdio da u Splitu ima dovoljno kvalitetnih jazz glazbenika, sposobnih organizatora i zainteresirane publike koja uživa u jazzu, stoga je veliki propust što u Splitu ne postoji prostor u kojem bi jazz koncerti bili gotovo svakodnevica, a ne tek rijetka vrijednost, koju s velikom pozornošću treba tražiti.
Ivan Bošković

 

JAZZ POD ZVIJEZDAMA
Hot Club Zagreb u Splitu

U sklopu „60. Splitskog ljeta", dne 15. srpnja 2014., u Meštrovićevevim Crikvinama - Kaštilcu na Mejama, nastupio je poznati zagrebački jazz sastav Hot Club Zagreb, pod vodstvom svestranog hrvatskog umjetnika i jednog od najboljih hrvatskih jazz gitarista Mate Matišića. Tijekom nepunih 90 minuta sviranja, glazbenici su napravili presjek glazbene ostavštine najpoznatijeg gypsy jazz glazbenika Djanga Reinhardta, uz tek nekoliko izleta izvan Reinhardtova opusa.
Manje pozornom slušatelju na trenutke se moglo učiniti da su prividno suzdržani glazbenici međusobno nedovoljno komunicirali te da je i obraćanje publici bilo svedeno tek na nekoliko popratnih riječi, uglavnom najava pojedinih pjesama. Međutim, to ni u kom slučaju nije točno. Vrsni glazbenici iz Matišićevog sastava, ritam gitarist Milivoj Majdak te kontrabasist Jurica Štelma, kao i mladi solist Šimun Matišić na vibrafonu te osobito nadarena gošća iz Francuske, violinistica Fiona Monbet, tijekom čitavog koncerta ostavljali su dojam uigranosti, velike glazbene nadarenosti te tehničke neprijepornosti. Komunicirajući međusobno poput iskusnih ljubavnika, bez riječi, tek povremenim usputnim pogledima, glazbenici su publici prenijeli svu ljepotu glazbe koja je iz njih potekla te su okupljenima pružili jedan od onih doživljaja koji ostaju dugo vremena utisnuti u sjećanju. Sklad glasnoće i čistoće zvuka svakog pojedinog glazbala te sastava u cjelini, kao i inventivni pristup svakoj izvedenoj skladbi, već su u prvim minutama koncerta dali naslutiti da se radi o glazbenicima koji ništa ne prepuštaju slučaju te je doista prava šteta da brojem i interesom nezanemariva, splitska jazz publika slične sastave ima priliku slušati tek u rijetkim prilikama.
Oživljavanje splitske jazz scene posljednjih godina možda bi trebalo pokrenuti i razmišljanja o osnivanju jazz kluba u kojem bi tijekom čitave godine stanovnici grada Splita i njihovi gosti imali mogućnost ugostiti virtuoze poput glazbenika iz Matišićeva sastava. Do tada svima koji uživaju u jazzu preostaju tek povremeni nastupi, uglavnom lokalnih jazz glazbenika.
Ivan Bošković


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja