Nastupima Regine Carter i trija Patitucci/Perez/Blade zaključen Avantgarde Jazz Festival

Nastupima Regine Carter i trija Patitucci/Perez/Blade zaključen Avantgarde Jazz Festival
Datum objave:
14.07.2014.
Regina Carter
Američka jazz violinistica Regina Carter nastupila na Avantgarde Jazz Festivalu u Rovinju

Vrhunsko umjetničko ostvarenje

U dvorani Adris u Rovinju 10. je srpnja nastupio kvintet slavne američke glazbenice Regine Carter koja je tijekom niza godina proglašavana najboljom jazz violinisticom na svijetu. Bio je to pretposljednji koncert ovogodišnjeg Avantgarde Jazz Festivala. Uz nju svirali su glazbenici koji su sudjelovali u snimanju njezina novog albuma "Southern Comfort", od reda sjajni instrumentalisti: gitarist (svirao električne i akustične gitare) Marvin Sewell, harmonikaš Will Holshouser, kontrabasist Chris Lightcap i bubnjar Alvester Garnett. Skladbe s tog CD-a, koje su bile sadržajem većeg dijela koncerta, ostvarili su kroz poseban zvuk, upravo zahvaljujući neuobičajenom spoju spomenutih glazbala. Radi se o glazbi koja je nastala kao rezultat njezinog istraživanja obiteljskog stabla i skladbi koju su slušali njezini preci; američkoj folk glazbi u izvornom obliku.
Iako je teme interpretirala vjerno, u nekim slučajevima emitirajući preko mobitela izvorne izvedbe što su ih muzikolozi snimili na terenu, Regina Carter je te skladbe - za mnoge od njih autori su nepoznati - prilagodila vlastitom poimanju glazbe, a on je blizak jazzu. Naime, u izvedbama na rovinjskom koncertu glazbenici su imali više slobode; potrajale su duže od onih na CD-u, osjetila se veća spontanost, sola su bila uzbudljivija.
Za Reginu Carter vrijedi poslovica: tiha voda brijege dere. Naime, iako je skromna i samozatajna osoba, kao umjetnica ističe se vrijednim ostvarenjima koja spadaju u sam vrh svjetskoga jazz stvaralaštva. Nije slučajno upravo ona odabrana da kao prva žena i prva afroamerička glazbenica svira na legendarnoj Guarnierijevoj violini "The Cannon" koju je nekad svirao slavni Niccolo Paganini. I na ovom koncertu pokazala je virtuoznost svojstvenu violinistima klasične glazbe, ali i suptilnost, te profinjen osjećaj za blues i jazz. Njezin istup publika je nagradila stojećim ovacijama i dva poziva na dodatak.
Davor Hrvoj
(Preuzeto iz Novog lista od 12. srpnja 2014.)

 

Nastupom trija Patitucci/Perez/Blade zaključen ovogodišnji Avantgarde Jazz Festival

Jazz mušketiri osvojila srca dama

Dvorana Ardis u Rovinju 11. je srpnja bila premala da primi sve zainteresirane za posljednji ovogodišnji koncert još jednog sjajnog Avantgarde Jazz Festivala. Naime, nastupio je trio koji čine slavni jazz glazbenici: kontrabasist i bas gitarist John Patitucci, pijanist Danilo Perez i bubnjar Brian Blade. Iako je najpoznatiji kao ritam sekcija kvarteta legendarnog saksofonista i skladatelja Waynea Shortera, ovaj trio živi i svojim zasebnim životom. Kroz svoje su se jazz izvedbe okrznuli o razne glazbene idiome: klasiku, kinesku i španjolsku glazbu...
Prepustivši se radosti zajedničkog muziciranja glazbenici od samog početka koncerta nisu skidali smiješak s lica, a svojim su ga nekonvencionalnim nastupom, šireći pozitivne vibracije, izmamili i od slušatelja. Oni su pak, svaki na svoj način doživljavali njihove istupe, uglavnom nekontroliranim gestama: netko bi iznenada trznuo ramenom, netko glasno uzviknuo, netko podignuo ruke u zrak, netko poskočio sa stolice...
Iako se radi o vrhunskim instrumentalistima, improvizatorima, naglasak je bio na kolektivnim izvedbama. Naime, oslobodivši se ega, kao i stege uobičajene forme, oni se u potpunosti predaju kolektivnim improvizacijama, kroz glazbeni razgovor prijatelja, koji se ne ustručavaju prekinuti jedan drugoga, ubaciti šaljivu dosjetku ili pak provokaciju, međuigrama koje ostvaruju pažljivo prateći tijek razgovora i odgovarajući na pitanja. Poput tri mušketira! Svi za jednoga, jedan za sve! Njihove se trenutne zamisli prožimaju u tolikoj mjeri da je ponekad nemoguće osjetiti kad su krenuli u novu skladbu ili kad je tko krenuo u solo, kad ga napušta i ponovno mu se vraća, dok ostali aktivno sudjeluju, ne u pratnji nego u kreativnom procesu stvaranja neponovljivog glazbenog doživljaja.
Ovoj trojici mušketirima, koji su osvojili srca prisutnih dama... ali i gospode, 16. će se listopada u Koncertnoj dvorani Lisinski u Zagrebu pridružiti i četvrti, Wayne Shorter, na jednom od koncerta ovogodišnjeg Vip Zagreb Jazz Festivala.
Davor Hrvoj


(Preuzeto iz Novog lista od 14. srpnja 2014.)

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja