Posveta utjecajnim jazz saksofonistima

Posveta utjecajnim jazz saksofonistima
Datum objave:
03.10.2014.
Ernie Watts i Jazz orkestar HRT-a
Jazz Orkestar HRT-a sjajnim koncertom započeo novu sezonu

U prvom ovosezonskom koncertu Jazz orkestar HRT-a je 1. listopada nastupio u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Ovaj novoodabrani prostor pokazao se primjerenim za koncerte ovakvog karaktera i dobro dugotrajno rješenje za prezentaciju stvaralaštva tog izvrsnog orkestra. Da njegova kvaliteta nije sporna izjavio je slavni američki saksofonist i skladatelj Ernie Watts, gost solist na ovom koncertu, koji je bio oduševljen kako je dirigent Saša Nestorović pripremio orkestar već prije njegova dolaska, ali i solistima s kojima je ostvario sjajnu komunikaciju.
U programu »Saxophone Legacy« odali su počast utjecajnim jazz saksofonistima, Wattsovim prijeteljima i suradnicima, ali i uzorima, među ostalima Johnu Coltraneu, Charlieu Parkeru, Donu Menzi, Michaelu Breckeru, Bobu Bergu, Colemanu Hawkinsu, Bobu Mintzeru i Sonnyju Rollinsu. Osim toga, izravno ili neizravno, njegovo je stvaralaštvo nadahnuto djelom Johna Coltranea što se osjetilo i na ovom koncertu, u glazbenom pristupu ali i izboru repertoara - Wattsove i skladbe nekih od spomenutih glazbenika te standardi koje povezujemo uz tradiciju jazz saksofona. Watts se predstavio vještim i maštovitim improvizatorom moćnog, prodornog, ali toplog zvuka, a Jazz orkestar HRT-a družinom kompetentnih profesionalaca koja može uspješno sudjelovati u najzahtjevnijim programima i surađivati s najvećim umjetnicima te glazbe.
Posebice je emotivna bila Wattsova izvedba - samo uz ritam sekciju - balade »First Song« legendarnog, prije tri mjeseca preminulog kontrabasista Charliea Hadena u čijem je Quartetu West, koji je godinama bio proglašavan najboljim jazz sastavom na svijetu, svirao dvadesetipet godina, tijekom cjelokupnog trajanja.
U nastavku sezone Jazz orkestar HRT-a će, također u Gorgoni, održati još pet koncerata: 28. listopada 2014. s gostom, kontrabasistom Christianom McBrideom, 3. prosinca izvodit će skladbe svojih članova, 4. ožujka 2015. pridružit će im se trombonist i dirigent Bart van Lier, 6. svibnja na programu će biti nove skladbe pisane za orkestar, a 3. lipnja predstavit će stvaralaštvo multiinstrumentalista i dirigenta Milka Lazara koji će biti gost na tom koncertu. Koncert koji će održati 4. veljače 2005. u Studiju Zvonimir Bajsić HRT-a, na kojem će uz Jazz orkestar HRT-a kao gosti nastupiti Davor i Goran Kajfeš, izravno će prenositi sve članice Europske radijske unije, a na koncertu 28. ožujka 2005. u Maloj dvorani »Lisinski«, u sklopu festivala Jazz.hr/proljeće, nastupit će uz Grammyjem nagrađenog pijanista, skladatelja i aranžera Alana Broadbenta.
Davor Hrvoj
(Preneseno iz Novog lista od 3. listopada 2014.))


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja