Darko Jurković svirao u predsjedničkoj palači

Vijesti / 29.10.2008
PRAG - Predsjednik Republike Češke Vaclav Klaus, inače veliki ljubitelj i poznavatelj dobrog jazza, priredio je za svoje goste i predstavnike diplomatskog zbora jazz koncert u predsjedničkoj palači na kojem je nastupio »Uhlir trio« zajedno s poznatim jazz trubačem Duškom Gojkovićem.

S. Hribar

Igor Savin dobitnik Nagrade 'Miroslav Sedak – Benčić'

Vijesti / 28.10.2008
Na svečanosti održanoj 4. prosinca 2005. u zagrebačkom HNK, na kojem je obilježena 60. godišnjica djelovanja Hrvatskog društva skladatelja, dodijeljene su godišnje nagrade za 2004. godinu. Jednoglasnom odlukom predsjedništva Hrvatskog društva skladatelja nagradu "Miroslav Sedak - Benčić" HDS-a (unikatnu plaketu autorice Ljerke Njerš) za najbolju jazz skladbu praizvedenu 2004. godine dobio je klavirist, vibrafonist, skladatelj i producent Igor Cavin za skladbu "Vitar Piri", koju je HGM Jazz orkestar praizveo na Međunarodnim danima jazza 12. listopada 2004. u koncertnoj dvorani "V.Lisinskog" u Zagrebu.

Davor Hrvoj

Dodijeljene nagrade Status

Vijesti / 28.10.2008
Deveta dodjela nagrada "Status - Najinstrumentalist" za proteklu godinu održana je u dva dana. U ponedjeljak ( 24. 10. 2005.) u klubu Sax! dodijeljene su nagrade u kategorijama Zabavna, pop-rock, urbana i narodna glazba te posebne "Zlatne plakete". Na samome početku odana je počast minutom šutnje za preminulog predsjednika HGU i velikog jazz gitarista Damira Dičića.
Nagrade u Jazz kategorijama dodijeljene su u srijedu (26.10.2005.) također u klubu Sax! Dobitnici su: Arsen Ereš - alt saksofon, Saša Nestorović - tenor / sopran saksofon, Ladislav Fidri - truba, Darko Jurković Charlie - gitara, Matija Dedić - klavir, Mario Mavrin - bas gitara, Saša Borovec - kontrabas i Marko Lazarić - bubnjevi.
U redovnom programu NOVI HRVATSKI JAZZ, nakon podjele nagrada, nastupili su MATIJA DEDIĆ TRIO (Matija Dedić - klavir, Mladen Baraković - bas, Borna Šercar - bubnjevi) i gosti.

Davor Hrvoj

Tomislav Goluban 4. na Svjetskom prvenstvu u sviranju usne harmonike

Vijesti / 28.10.2008
Usni harmonikaš Tomislav Goluban po drugi je put nastupio na Svjetskom prvenstvu u sviranju usne harmonike, koje se svake četvrte godine održava u njemačkom gradu Trossingenu, domovini usnjaka i sjedištu tvornice Hohner. Godine 2001. u svojoj je kategoriji solo diatonic Blues/Rock/Folk/Country Tomi osvojio 16., a ove godine 4. mjesto. Goluban je bio jedini hrvatski predstavnik u Trossingenu koji je između 2. i 6. studenog ugostio natjecatelje iz trideset dvije zemalje iz cijeloga svijeta. Uz osvojeno 4. mjesto potvrdio je i svoj status svirača s najenergičnijom scenskom izvedbom. Po povratku u Hrvatsku Goluban je nastavio nastupati, te održavati workshopove o usnoj harmonici u bluesu za mlade.

Davor Hrvoj

Klupska jazz scena

Vijesti / 28.10.2008
Da je jazz glazba u hrvatskoj sve popularnija svjedoči i sve veči broj klubova i lokala koji svoju ponudu obogaćuju nastupima jazz glazbenika. Uz B.P. Club u kojem već godinama ponedjeljkom nastupaju mladi jazz glazbenici, te klub hrvatskih glazbenika Sax u kojem je za jazz rezervirana srijeda, stalni dani za jazz svirke su nedjelja u Clubu Arabesca, utorak u Plazi i četvrtak u Centru Kaptol. Jazz se sve više svira i u Osijeku, Bjelovaru, te u Sisku u koje je otvorem Siscia Jazz Club.

Davor Hrvoj

Luka Udjbinac objavio album Goin' My Way

Vijesti / 28.10.2008
Na koncertu što ga je održao 9. listopada u B.P. Clubu, pretposljednje večeri ovogodišnjeg Hrvatskog jazz sabora, gitarist Luka Udjbinac je promovirao svoj novi, upravo objavljeni kompakt disk "Goin' My Way". Udjbinac je autor svih skladbi na ovom albumu koji donosi spoj jazza, brazilske i afričke glazbe, a objavila ga je tvrtka Capo Media Music. Uz Udjbinca na snimanju su sudjelovali stalni članovi njegove skupine: saksofonist Saša Nestorović, trubač Tomica Rukljič, klavijaturist Hrvoje Galer, basist Goran Delač, bubnjar Dalibor Marinković, udaraljkaš Mladen Ilić, pjevačica Darija Hodnik i kalimbist Dušan Maksimovski.

Davor Hrvoj

Damir Dičić - in memoriam

Vijesti / 28.10.2008
Iznenada nas je napustio, gitarist, skladatelj i aranžer, predsjednik Hrvatske glazbene unije g. Damir Dičić.
Rođen je 23. 07. 1938. godine, a glazbom se aktivno počeo baviti već 1955. Osnivač je najraznovrsnijih instrumentalnih sastava od dua, trija sve do formacije big banda. Tijekom bogate karijere surađivao je, koncertirao i snimao sa gotovo svim najpoznatijim svjetskim i domaćim glazbenicima (Stan Getz, John Lewis, Art Farmer, Joe Pass, Toots Thielemans, itd.).
Dugi niz godina djeluje u Big Bandu HRT-a, te sastavu BPConvention, a bio je co-lider Convention Big Banda. Nastupao na EBU koncertima i bio više godina član East European All Stars benda. Dugogodišnji suradnik ORF-a gdje kao instrumentalni solist, skladatelj, aranžer i dirigent sudjeluje u nekad kultnoj emisiji "Musik zum Traumen". Gostovao je i koncertirao diljem Europe i svijeta. Snimio je mnoge nosače zvuka, autor je knjige "Jazz gitara". Od osnutka Prvog razreda HGU - Udruge umjetnika izvođača, izabran je za predsjednika, a na Skupštini HGU 2002. izabran je za predsjednika HGU.
Višestruki je dobitnik nagrade "Status" kao najistaknutiji solist jazz gitare.

Davor Hrvoj

Boško Petrović ovogodišnji dobitnik 'European Jazz Master Awarda'

Vijesti / 28.10.2008
Poslije uspješno organiziranog Hrvatskog jazz sabora početkom listopada u B.P. Clubu, Boško Petrović je krajem listopada sa svojim kvartetom nastupio na prestižnom Guinness Jazz Fesivalu u irskom gradu Corku. Tom prigodom uručena mu je nagrada "European Jazz Master Award" što ju Fesival dodjeljuje za izniman doprinos razvoju europske jazz glazbe. Petrović se osim ugleda na našoj jazz sceni može pohvaliti i međunarodnim uspjesima, nastupima diljem svijeta i suradnjama s prvoklasnim svjetskim jazzistima, a često je surađivao s raznim europskim glazbenicima.

Davor Hrvoj

Dodijeljene nagrade Porin za 2005.

Vijesti / 28.10.2008
U Osijeku je 19. i 20. studenog održana svečana dodjela nagrade Porin. U kategoriji najbolje instrumentalne izvedbe nagradu je dobio Quartet Sensitive za izvedbu skladbe "Cantado no toro" s albuma "Discussao". Porin za najbolji jazz album pripao je Matiji Dediću za album "Tempera". Najboljom jazz izvedbom proglašena je izvedba skladbe "Stella By Starlight" Big Banda HRT-a pod ravnanjem Silvija Glojnarića, uz solista Elvisa Stanića, s albuma "Evergreen". Čestitamo dobitnicima.

Davor Hrvoj

Promoviran CD 'Moonglow Serenade' Damira Dičića i Krešimira Hercega

Vijesti / 24.10.2008
U dvorani Hrvatskog društva skladatelja 15. je lipnja promoviran CD "Moonglow Serenade" Damira Dičića i Krešimira Hercega u izdanju tvrtke Oktava. Uz preslušavanje albuma o njemu su, osim autora, govorili Dubravko Majnarić, autor popratnog teksta Fran Potočnjak i snimatelj Jurica Grosinger. CD donosi osam Dičićevih i Hercegovih skladbi baladnog pristupa u Dičićevim aranžmanima. Glazba je ostvarena na računalu, a kao izvođać je naveden "Digital Soldiers Orchestra", no na snimanju je svirao Gudački kvartet Rucner, te kao gosti, solisti u pojedinim izvedbama vibrafonist Boško Petrović, trubač i krilničar Ladislav Fidri i sopran i tenor saksofonist Saša Nestorović.

Davor Hrvoj
Kalendar događanja
03.12.2022. / subota
Denis Razz Adjustable Group Vološćanski plac, Volosko, 17:00
07.12.2022. / srijeda
Denis Razz Quartet Korzo, Rijeka, 12:00
Vladimir Kostadinović i Jazz orkestar HRT-a Dvorana Gorgona, MSU, Zagreb, 20:00
© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja