Duhovnim jedinstvom do savršene ljepote

Duhovnim jedinstvom do savršene ljepote
Datum objave:
10.06.2014.
Dee Dee Bridgewater
Razgovor s pjevačicom Dee Dee Bridgewater koja će 14. lipnja nastupiti u Koncertnoj dvorani "Lisinski" na 10. Vip Zagreb Jazz Festivalu

U posljednjem koncertu proljetnog dijela 10. Vip Zagreb Jazz Festivala 14. će lipnja u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog nastupiti slavna američka jazz pjevačica Dee Dee Bridgewater, višestruka dobitnica nagrade Grammy, ali i drugih nagrada i priznanja, ne samo u SAD-u. Dok je u nekoliko zadnjih godina dva puta nastupila u Rovinju - 2011. sa svojim sastavom i 2013. u suradnji s Ramseyem Lewisom - ovo će bi njezin prvi koncert u Zagrebu. Suradnica legendarnih jazz glazbenika i sastava kao što su Stanley Clarke, Ray Brown, Christian McBride, Rahsaan Roland Kirk, Horace Silver, Milt Jackson i Earth, Wind & Fire, ova će se jazz diva na zagrebačkom koncertu predstaviti uz nove suradnike s kojima izvodi drukčiji repertoar.
Divne obrade
Što publika može očekivati od vašeg koncerta u Zagrebu?
- Nastupit ću sa svojim novim sastavom. To je stalni sastav trubača Thea Crokera koji je novi glazbeni direktor mojeg. On je unuk slavnog jazz trubača Doca Cheathama. Odlučila sam se za suradnju s njegovim sastavom zbog njegova novog CD-a "AfroPhysicist" koji sam producirala. Osim njega, uz mene će nastupiti mladi alt saksofonist Irwin Hall, pijanist i klavijaturist Michael King, basist Eric Wheeler i bubnjar Kassa Overall, koji je svirao s pijanisticom Geri Allen. Sve su to mladi glazbenici. Mislim da nitko od njih nikad nije bio u Hrvatskoj. Thea i njegov sastav želim predstaviti široj javnosti. Svi su sjajni svirači. Naše će izvedbe biti u duhu suvremenog jazza. Izvest ćemo dvije skladbe sa spomenutog CD-a, pjesme Abbey Lincoln i Steviea Wondera... Možda izvedemo i nekoliko pjesama s nekih od mojih izdanja. Bit će to svojevrsna glazbena mješavina.
Zašto ste odabrali upravo pjesme Abbey Lincoln? Koje?
- Ne izvodim njezine najpoznatije pjesme kao što su "Throw It Away" i "And It's Supposed To Be Love". Pjevam njezinu skladbu "The Music is the Magic" kao i skladbu "Blue Monk" Theloniousa Monka za koju je ona napisala stihove. U jednom sam trenutku odlučila snimiti album s njezinim pjesmama, ali zamolili su me da to ne radim sad, pa sam taj projekt stavila na stranu. Bile smo dobre prijateljice. Abbey me zamolila da proširim glas o njezinoj glazbi, ali danas ionako mnogi izvode njezinu glazbu. Svakako ću snimiti album s njezinim skladbama, ali ne sad.
Kako se vaša glazba mijenja otkako u sastavu imate nove glazbenike?
- Novi članovi u sastavu ne utječu znatno na moje pjevanje, ali kao mladi glazbenici utječu na izbor skladbi koje izvodimo. Theo je sjajan aranžer i za mene piše divne obrade. U tom se pogledu vidi promjena. Rijetko surađujem s trubačima jer o svojem pjevanju razmišljam na način na koji razmišljaju trubači. Zvuk trube mogu zamijeniti svojim glasom. Zato sam uvijek radije surađivala sa saksofonistima.
Tajne interakcije
Kako to da sad u sastavu imate trubača?
- S Theom se sjajno nadopunjujem. Divno je biti s njim na pozornici. Ponosna sam na ono što radi. Zato sam producirala njegov CD i objavila ga za svoju diskografsku kuću DDB Records. Želim mu pomoći da ostvari karijeru, koliko god to mogu. Vjerojatno ću predložiti Theu i sastavu da odsviraju jedan ili dva instrumentalna broja s tog CD-a.
Jeste li ikad tijekom nastupa osjetili duhovno jedinstvo s nekim od kolega glazbenika?
- Bilo je trenutaka kad sam bila doista povezana s članovima sastava. Tada bi se dogodilo nešto neobjašnjivo, nešto duhovno, nešto na duhovnoj razini. Dogodi se da se odjednom nađemo zajedno u tom predivnom prostoru. Kad se dogodi tako nešto to su trenuci savršene ljepote. Kad siđemo s pozornice komentiramo: "Vau, bilo je zapanjujućejatno!" Tako nešto je gotovo nemoguće ponoviti. Nakon što nam se dogodi takva milost uvijek kažem glazbenicima iz sastava: "Slušajte dečki, to nam se dogodilo, ali moramo to pustiti jer bio je to jedan jedini trenutak koji nikad nećemo ponoviti. Nemojmo to niti pokušavati. Nemojmo na sljedećem koncertu pokušati oponašati nešto što smo postigli, nešto što je taj koncert učinilo posebnim." Dakle, da, doživjela sam takve trenutke.
Znate li što to znači?
- Ne, što to znači?
To je jazz!
D.D.B. Ha, ha, ha, da, to je dobro, jako dobro. Predivno je stvarati glazbu tako da je svima dozvoljeno da kreiraju. Nevjerojatno je kad se sve posloži i svi su odjednom povezani, kad se u odrednice aranžmana, koji su nit vodilja, savršeno uklope određena glazbala i improvizacije. To je nešto najljepše u jazz glazbi. Događa se to i s Theom Crokerom i njegovim sastavom s kojim izvodim suvremeniju inačicu jazza. Predivno je kad se uspijemo povezati. To pokušavam ostvariti s tim mladim glazbenicima. Želim im usaditi samopouzdanje, vjeru u ono što rade. Želim ih uputiti u tajne interakcije sa mnom kako bismo ostvarili takve situacije.
Davor Hrvoj
(Prteuzeto iz Novog lista od 8. 6. 2014.)


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja