Porin za životno djelo posthumno Miroslavu Križiću i Krešimiru Oblaku

Porin za životno djelo posthumno Miroslavu Križiću i Krešimiru Oblaku
Datum objave:
20.03.2014.
Porin za životno djelo posthumno će se ove godine dodijeliti i osobama koje su djelovale na području jazz glazbe: jednom od najvažnijih promotora jazz glazbe u Hrvatskoj Miroslavu Križiću i poznatom aranžeru, pijanistu i glazbenom producentu Krešimiru Oblaku.

Miroslav Križić preminuo je 19. studenog 2013. godine u Zagrebu u 84. godini života. U tijeku srednjoškolskog obrazovanja radio je paralelno kao reklamni crtač i fotograf u Oglasnom zavodu Hrvatske. Diplomirao je Povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, a 1961. na poziv tadašnjeg gradonačelnika V. Holjevca počinje raditi u Skupštini grada Zagreba kao tajnik za nauku i kulturu, Fondu za unaprijeđivanje kulturnih djelatnosti, te kao tajnik Komisija za dodjelu nagrada grada Zagreba.
Od 1973. bio je rukovoditelj  tribina u Centru za kulturu i informacije, kao i predsjednik Komisije za program i sredstva USIZ-a kulture grada Zagreba. Od 1980. pa do umirovljenja 1992. rukovoditelj je programskih djelatnosti Muzičke omladine Hrvatske.
Za glazbu se interesirao od rane mladosti (prvu diskoteku ploča sa 78 okretaja oformio je još davne 1944.) kada polazi i glazbenu školu "Pavao Markovac."  Od 1956. godine počinje pisati o glazbi u dnevnim listovima (Narodni list, Vjesnik i dr.), te časopisima (Studentski list, Telegram, Oko, Mol, Cantus, WAM - čiji je urednik bio 30 brojeva, Hrvatsko slovo, 15 Dana i dr.). Više od četrdeset godina vodio je glazbene tribine u Zagrebu, ali i drugim gradovima; Pula, Rijeka, Split, Buje, Grožnjan, Karlovac, Sisak, Krapina, Osijek, Koprivnica, Varaždin i dr. Od 1964. godine autor je više od 1600 radio prikaza i emisija: Portreti i profili, Muzika bez reda vožnje, Jazz na koncertnom podiju, Glazbeni vremeplov, Jazz klub, Pjevač tjedna (u suradnji s Nadom Križić - Vrkljan), Transverzale suvremene glazbe, Muzička radionica, U svijetu jazza i druge a surađivao je i na mnogim televizijskim emisijama.
Deset godina (pet mandata) bio je aktivan član Programskog savjeta Zagrebačkog biennala suvremene glazbe i suosnivač Jazz kluba Zagreb. U povodu proslave pedeset godina djelovanja Glazbene mladeži dodijeljena mu je Zlatna značka te organizacije sa kojom je povezan još od studentskih dana.

Krešimir Oblak preminuo je 03. siječnja 2014. u 85. godini. Aranžer, pijanist i glazbeni producent Krešimir Oblak (Koda) pod jakim utjecajem jazza koji je početkom stoljeća osvajao Europu, a  kao 15- godišnjak s Adalbertom Markovićem osnovao je orkestar koji se zvao Admira. Po završetku rata bio je pijanist  i aranžer u orkestru Emanon s kojim je nastupao u Hrvatskom glazbenom zavodu te nekim  zagrebačkim plesnim dvoranama. 1957. godine postaje glazbeni suradnik za programe zabavne i jazz glazbe Radio Zagreba. Nakon osnivanja odjela za glazbenu proizvodnju  Radiotelevizije Zagreb postavljen je za urednika - producenta Plesnog orkestra Radiotelevizije Zagreb kojeg je vodio Miljenko Prohaska. U nekoliko navrata bio je umjetnički direktor Festivala zabavne glazbe Jugoslavenske radiotelevizije u Opatiji. Kao producent Plesnog orkestra (danas Jazz orkestar HRT-a) sudjelovao je na velikim europskim Jazz festivalima i turnejama.
Sudjelovao je i u organiziranju i realizaciji Pjesme Eurovizije u Zagrebu (1990.). Sve do umirovljenja 1996. godine a i kasnije, Oblak je surađivao s mnogobrojnim  vokalnim i instrumentalnim solistima i grupama te pjevačima kao što su: Ivo Robić, Drago Diklić, Gabi Novak, Višnja Korbar, Arsen Dedić, Stjepan Stanić, Tereza Kesovija, Ivica Šerfezi, Radojka Šverko, Josipa Lisac i još mnogi drugi.
Uz producentski posao potrebno je spomenuti Oblakov uređivački rad u Savezu muzičkih udruženja Hrvatske na izdavanju notnih albuma s područja zabavnih i festivalskih notnih izdanja. Oblakovi tonski zapisi koji se trajno čuvaju u fonotekama Hrvatske radiotelevizije i Croatia recordsa (bivšeg Jugotona), te ostalim arhivima u Beogradu i Ljubljani, svjedočit će o Krešimiru Oblaku kao istaknutom predstavniku  hrvatske  zabavne glazbe 20. stoljeća. Bio je redovni član HDS-a i počasni član HGU-a.

Sve o Porinu 2014. pratite na HYPERLINK "http://www.porin.info/"www.porin.info kao i na Facebook profilu HYPERLINK "http://www.facebook.com/PorinHR"http://www.facebook.com/PorinHR
Ured Porina,
HYPERLINK "mailto:porin@ihg.hr"porin@porin.info

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja