U Rockmarku promovirana knjiga “Život Louisa Armstronga”

U Rockmarku promovirana knjiga “Život Louisa Armstronga”
Datum objave:
27.02.2014.
Zvonimir Bajević, Da­vor Križić, Antonio Geček, Igor Pavlica, Stipe Mađor
Zasvirale trube u Rockmarku u čast neponovljivog Louisa Armstronga!

U glazbenoj knjižari Rockmark 26. veljače 2014. održana promocija knjige Život Louisa Armstronga, Terryja Teachouta. Knjigu je predstavio izdavač Mislav Donaj, a o Armstrongu je govorio naš istaknuti jazz novinar Davor Hrvoj. Najzanimljivije je bilo slušati iskustva najboljih hrvatskih trubača koji su uveličali promociju. Da­vor Križić, Igor Pavlica, Stipe Mađor, Antonio Geček i Zvonimir Bajević redom su otkrili da je za njihov životni poziv naravno kriv Louis Armstrong. Bio to Sum­mertime ili Wonderful World, zvuk te trube sve ih je očarao još u djetinjstvu. I ne samo zvuk trube, već život možda najvećeg glazbenika u povijesti koji je iz blata i siromaštva New Orelansa svojim talentom, radom i iskrenom i neponov­ljivom energijom postao svjetska zvijezda. A onda su izvadili trube... u čast Lou­isu Armstrongu i na oduševljenje okupljenih. Davor Križić posebno je istaknuo važnost što knjige ovog formata (prije biografije HYPERLINK "http://www.rockmark.hr/artikl/1334/zivot-louisa-armstronga"Louisa Armstronga DD produk­cija izdala je biografije HYPERLINK "http://www.rockmark.hr/artikl/824/sinatra-zivot"Sinatre i HYPERLINK "http://www.rockmark.hr/artikl/744/miles-autobiografija"Milesa Daviesa) izlaze na hrvatskom jeziku.

O knjizi Život Louisa Armstronga Terryja Teachouta
Rođen u blatu New Orleansa, svojom je glazbom postao poznat u svakom kutku svijeta. Eksplozivan i magnetičan kao izvođač, izvan pozornice bio je duhovita, introspektivna i kompleksna osoba. Kao takvog upoznajemo ga u knjizi kolumnis­ta Wall Street Journala Terrya Teachouta, koji je za ovu Armstrongovu biografiju otkrio i koristio nove izvore podataka. Riječ je prvenstveno o stotinama privatnih vrpci backstage razgovora koje je Armstrong snimio u drugoj polovici života, a za koje je Teachout prvi dobio mogućnost preslušavanja i korištenja. Pomoću njih je satkana ova nova biografija koja daje originalne uvide u događaje poput Sat­chmovih po život opasnih vožnji s čikaškim mafijašima, kompliciranog ljubavnog života, odluke o raspuštanju big benda i prve svađe s predsjednikom Eisenhowerom.

Na 327 stranica knjiga oslikava uzbudljiv portret čovjeka, njegovog svijeta i glaz­be koju je stvarao i ulazi u klasike biografija velikih američkih glazbenika.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja