Osvrti na diskografska izdanja 

Portrait

Osvrti na diskografska izdanja / 30.10.2008 / Davor Hrvoj

Autoportret ekstravagantnog skladatelja

“Portrait” Silvija Glojnarića prvi je hrvatski kompakt disk jazz glazbe koji u cijelosti sadrži skladbe jednog hrvatskog autora. Osim što je najpoznatiji bubnjar u povijesti hrvatskoga jazza, Glojnarić je, uz Boška Petrovića, Miljenka Prohasku i Davora Kajfeša s kojima je bio član legendarnog Zagrebačkog jazz kvarteta, i jedan od naših najznačajnijih skladatelja. Osim toga ovim je albumom predstavljen i kao vođa jazz orkestra i aranžer.

Prvi hrvatski jazz DVD

Osvrti na diskografska izdanja / 29.10.2008 / Davor Hrvoj
DVD Razni izvođači: Jazz gala, Jazzette Records/Croatia Records--DVD "Jazz gala" donosi snimke nastupa vrhunskih jazz glazbenika u B.P. Clubu. To je podsjetnik na sjajne dane B.P. Cluba, ali i na iznimnu aktivnost izdavačke tvrtke Jazzette Records koja je tijekom devedesetih objavila brojne kompakt diskove.

Henry Radanović: 'Long Distance', Dallas Records

Osvrti na diskografska izdanja / 29.10.2008 / Davor Hrvoj
Iako poznati riječki bas gitarist, kontrabasist, gitarist i skladatelj Henry Radanović tvrdi da naziv njegovog prvog samostalnog albuma asocira na dugogodišnje iskustvo što ga je stjecao svirajući s brojnim glazbenicima raznih žanrova, drugo tumačenje moglo bi se odnositi na dugoročnost, ne samo u smislu njegova nastajanja, već i smisla njegove glazbe. Naime, ostvario je album koji neće doživjeti bum na našem tržištu, koji nema hit pjesmu, koji ne teži brzom i lakom stjecanju zarade što je nakana u većem dijelu slučajeva glazbenih projekata na našoj sceni, ali donosi glazbu trajne umjetničke vrijednosti.

Donna Lee Saxophone Quartet - Four Odd

Osvrti na diskografska izdanja / 28.10.2008 / Davor Hrvoj
Donna Lee Saxophone Quartet objavio je prvi album. Uz četvoricu stalnih članova sastava: alt i sopran saksofonista Zdenka Ivanušića, alt saksofonista Andreja Henigmana, tenor saksofonista Vanje Ilekovića i bariton saksofonista, klarinetista i flautista Aleša Suše, u pojedinim su izvedbama sudjelovali bariton saksofonist Damir Horvat, trombonist Vedran Sadić, gitarist Ivan Kapec, bas gitarist Dubravko Vorih i bubnjar Borna Šercar. Uz pet Ivanušićevih skladbi, na albumu se nalazi nekoliko jazz standarda: "Lush Life", "Wights Waits for Weights", "Footprints", "Summertime", "Boogie Stop Shuffle" i Wights Waits For Weights". Album je prvi naslov u katalogu Zivaldo Izdavaštva, labela koji je pokrenut početkom 2005. s namjerom izdavanja kvalitetne i originalne glazbe, za sada hrvatskih neafirmiranih autora sa lucidnim i nekonvencionalnim idejama, a koji koji ne mogu doprijeti do tzv. velikih diskografa.

Prvi album SplitMindersa

Osvrti na diskografska izdanja / 28.10.2008 / Davor Hrvoj
Splitski jazz sastav SplitMinders djeluje od listopada 2002. Izvode uglavnom skladbe vođe sastava, klavirista Ivana Božičevića, te obrade hrvatskih skladbi, uglavnom dalamatinskog štiha, ali i one bliske bossa novama. "Sotto mare, sopra ario", u izdanju BestMusica, njihov je prvi kompakt disk. Na snimanju su sudjelovali klavirist Ivan Božićević koji je za sve izvedbe priredio aranžmane i glazbeni je producent albuma, te alt i tenor saksofonist Dražen Bogdanović, bas gitarist Nenad Bego, bubnjar Andrej Petković i udaraljkaš Boris Popov. U izvedbama skladbi "Splitski blues" i "Svitlo jubavi", koje uz Božićevića kao tekstopisac potpisuje Erma Sotirova, kao gosti im se pridružuju pjevači: Tedi Spalato, te Vlado Garić i klapa Cambi.

Prvi CD Scharf Club Swing Quinteta

Osvrti na diskografska izdanja / 28.10.2008
CD "Scharf Club Swing Quintet" istoimenog sastava, u izdanju Morris Studija i Aquarius Recordsa, donosi spoj swinga, bluesa i starogradske glazbe, izveden u duhu gypsy swinga. Neuobičajen je i izbor glazbala što daje poseban zvuk sastava. Članovi kvinteta su violinist Miljenko Puljić, gitarist Mario Igrec, klavirist Ante Reljić, gitarist i svirač bugarije Ranko Purić i kontrabasist Nenad Vrandečić, a uz njih su na snimanju ovog albuma kao gosti nastupili pjevač Jimmy Stanić i harmonikaš Marjan Krajina.

Bolja strana svijeta

Osvrti na diskografska izdanja / 28.10.2008 / Davor Hrvoj
Tvrtka Croatia Records je objavila novi, peti kompakt disk lovranskog gitarista, harmonikaša, skladatelja i producenta Elvisa Stanića. Pod nazivom "Bolja strana svijeta" album donosi 10 Stanićevih skladbi nastalih pod raznim utjecajima, od jazza i klasike, preko istarske do tradicijske glazbe raznih svjetskih kultura. Uz stalne suradnike i goste, instrumentaliste, na snimanju albuma su kao gošće nastupile i poznate pjevačice: Josipa Lisac, Meri Trošelj, Valerija Nikolovska i Tamara Obrovac.

Mirrors

Osvrti na diskografska izdanja / 20.04.2008 / Davor Hrvoj

Monster in the Garden

Osvrti na diskografska izdanja / 10.04.2008 / Igor Koruga

Saxing For Sailing

Osvrti na diskografska izdanja / 22.01.2008 / Davor Hrvoj
<<272829303132333435>>
Pretraživanje glazbenih izdanja
© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja