Zvijezda vokalnog jazza Kevin Mahogany oduševio malobrojnu publiku

Osvrti / 28.04.2006 / Davor Hrvoj

U organizaciji Jazz kluba Zagreb Hrvatskog društva skladatelja i KD Lisinski u maloj je dvorani Vatroslav Lisinski od 24. do 27. travnja održana 16. proljetna revija jazza. Iako je predstavio stilski raznolik program visoke razine izvedbi glazbenika i skupina iz Hrvatske, Švedske, Austrije i SAD-a, i ovogodišnji je festival pokazao nezainteresiranost, ali i neinformiranost publike za vrhunske jazz događaje. Naime, kako objasniti potpunu nezainteresiranost medija, posebice tiskovnih - iako je ovo bila prva Revija koju nije snimala televizija - za nastup svjetske zvijezde jazza Kevina Mahoganyja, u referentnom časopisu DownBeatu više puta biranim za najboljeg svjetskog jazz pjevača? 

Peter Erskine Lounge Art Ensemble nastupio u Lisinskom

Osvrti / 28.02.2006 / Davor Hrvoj

Modern Cool slavnog bubnjara: u nastavku Jazz ciklusa što ga organiziraju Jazz klub Zagreb HDS-a i KD Lisinski 28. je veljače u Maloj dvoravi Vatroslav Lisinski nastupio američki Peter Erskine Lounge Art Ensemble. Ovaj je koncert održan zahvaljujući pomoći Američkog veleposlanstva u Zagrebu. Bio je to posljednji koncert turneje ovog trija što ga sačinjavaju bubnjar Peter Erskine, saksofonist Bob Sheppard i basist Dave Carpenter. Poneseni toplim prijemom publike i sajnim ugođajem u do posljednjeg mjesta ispunjenoj dvorani (karte su planule tjedan dana prije koncerta), glazbenici su održali koncert visoke estetske razine.
 

Paquito D'Rivera i braća Assad nastupili u Lisinskom

Osvrti / 07.12.2005 / Davor Hrvoj

”Dame i gospodo, ovaj koncert posvećujemo najboljoj teniskoj momčadi na planetu!” Tim je riječima, čestitajući zlatnoj hrvatskoj teniskoj reprezentaciji, slavni kubanski klarinetist Paquito D'Rivera otvorio nastup što ga je u triju s brazilskim gitaristima Sergiom i Odairom Assadom održao 6. prosinca u okviru ovosezonskog Jazz ciklusa HDS-a i KD Lisinski. 

Vienna Art Orchestra u Lisinskom

Osvrti / 16.11.2005 / Davor Hrvoj

Sjajan koncert nekonvencionalna orkestra: glasoviti Vienna Art Orchestra, jedan od rijetkih europskih jazz orkestara koji već godinama zauzima visoka mjesta uz najbolje svjetske big bandove, u utorak je, 15. studenog, nastupio u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog. Bio je to posljednji koncert njihove trotjedne turneje po Europi i Južnoj Americi, te prvi koncert Jazz ciklusa HDS-a i KD Lisinski. 

Briljantan nastup Jamesa Cartera

Osvrti / 30.10.2005 / Davor Hrvoj

Nastupom James Carter Organ Trija u petak su u Lisinskom završeni 15. međunarodni dani jazza što su se, u Organizaciji HDS-a i KD Lisinski, od 25. do 28. listopada održavali u Lisinskom. Jedan od najznačajnijih svjetskih jazz glazbenika mlađeg naraštaja, Carter je oduševio publiku koja je do posljednjeg mjesta ispunila malu dvoranu Lisinski. Tijekom cijelog nastupa svirao je predano i angažirano, s nesmanjenom energijom i intenzitetom - kao da mu je to posljedni koncert u životu - predstavivši se virtuoznim multiinstrumentalistom. 

Uspješna i stilski raznolika jazz priredba

Osvrti / 28.10.2005 / Ivica Župan

15. međunarodni dani jazza , od 25. do 28. listopada, u tradicionalno uzornoj organizaciji Jazz kluba Zagreb Hrvatskog društva skladatelja i KD Vatroslava Lisinskog, održana u Maloj i dijelom u Velikoj dvorani KD V. Lisinskoga, ponovno je zagrebačkoj publici ponudio pregršt dobra, zanimljiva i nadasve različita jazza, čiji su interpreti stigli iz Europe i SAD-a.
Dani su otvoreni izložbom kolor fotografija Davora Hrvoja „Portreti jazz glazbenika s koncerata u Maloj dvorani Lisinski“ na kojoj taj jazz kritičar, jazz entuzijast, novinar i nedvojbeno najagilniji promicatelj jazza u nas uspješno i duhovito portretira jazziste koji su dosad nastupali na Međunarodnim danima jazz, Proljetnor reviji jazza i Jazz cilusu HDS-a i Lisinskog, i koju je publika u foajeu Male dvorane sa zanimanjem razgledavala tijekom svih dana festivala.

Trio Jasona Morana nastupio u Lisinskom

Osvrti / 02.06.2005 / Davor Hrvoj

Uvjerljive izvedbe nabijene energijom: u posljednjem ovosezonskom koncertu petog Jazz ciklusa što ga organiziraju KD Lisinski i Jazz klub Zagreb HDS-a u srijedu, 1. lipnja, u Maloj je dvorani Vatroslava Lisinskog nastupio američki jazz klavirist Jason Moran sa svojim triom The Bandwagoon. Uz svoje dugogodišnje suradnike, basista Tarusa Mateena i bubnjara Nasheeta Waitsa, održao je koncert suvremena jazza nabijen energijom što ga je publika oduševljeno pozdravila ovacijama.

Gonzalo Rubalcaba nastupio u Zagrebu

Osvrti / 09.05.2005 / Davor Hrvoj

U sklopu Jazz ciklusa KD Lisinski i Jazz kluba Zagreb HDS-a u nedjelju, 8. svibnja u Maloj je dvorani Vatroslava Lisinskog nastupio slavni kubanski klavirist i skladatelj Gonzalo Rubalcaba. Kao što i priliči nastupu jazzista svjetskoga ugleda karte su bile rasprodane nekoliko dana prije koncerta, a u publici su bili pristutni i brojni hrvatski jazz glazbenici, ne samo klaviristi.
Rubalcaba je u Zagrebu nastupio sa svojim New Cuban Quartetom što ga uz njega sačinjavaju kubanski glazbenici koji žive i djeluju u SAD-u: sopran, alt i tenor saksofonist Luis Felipe Lamoglia, bas gitarist Jose Armando Gola i bubnjar Ignacio Berroa. Zahvaljujući kontinuiranom djelovanju s istim sastavom s kojim je prije godinu dana snimio album ”Paseo”, što ga je objavila tvrtka Blue Note (Dallas Records), svirali su uigrano, uvjerljivo i nekonvencionalno. Izvodili su Rubalcabine skladbe, a osim ”El Cadete” što ju je snimio na albumu ”Supernova” (Blue Note/Dallas Records) iz 2001., sve su ostale bile s albuma ”Paseo”. Iako zahvaljujući reputaciji može odabrati suradnike najviše svjetske klase, Rubalcaba ustrajno razvija svoj glazbeni koncept s ovim sastavom u kojem je saksofonist Lamoglia, iako se može pohvaliti suradnjom s glasovitim jazistima poput Artura Sandovala, ispod razine ostale trojice.
Iako još uvijek vidno potresen zbog obiteljske tragedije, bratove smrti, Rubalcaba je svirao profesionalno, a njegov je nastup bio nabijen emocijama i obilježen izvedbama komornog karaktera visoke estetike. Briljirao je u solima koja su se odlikovala suvremenim pristupom, te liričnošću i meditativnošću. Ovim je nastupom pokazao da je, nakon brojnih samostalnih albuma i suradnja s najvećim zvijezdama jazza, primjerice Charliem Hadenom ili Jackom DeJohnetteom, ostvario je punu glazbenu zrelost. Iako je klavirski virtuoz nije se razmetao tehnikom već je pažnju posvećivao kolektivnim izvedbama, te osebujnom, suptilnom i introspektivnom pristupu kroz koji se poigrava jazzom, kubanskom glazbom i klasikom. Dojmljive je komunikacije ostvarivao s najiskusnijim članom kvarteta Berroom koji se može pohvaliti brojnim suradnjama sa slavnim jazzistima poput Dizzyja Gillespiea, McCoya Tynera, Paquita D'Rivere i drugih. Proslavljeni, ali uvijek nenametljiv i profinjen bubnjar, Berroa je fascinirao maštovitošću i inventivnim zamislima, u svakoj se izvedbi poigravajući drukčijim ritmičkim obrascima. No, njegov je doprinos sastavu višestruk, a jedna od važnijih značajki je što je u sastav unosio mirnoću i sigurnost.
Nakon ovog sjajnog koncerta, 1. će lipnja, u posljednjem koncetu Jazz ciklusa, sa svijim trijom nastupiti jedna od najvećih jazz zvijezda mlađeg naraštaja, američki klavirist Jason Moran. 

Održana 15. Proljetna revija jazza

Osvrti / 03.05.2005 / Davor Hrvoj

Koncert obilježili nastupi klavirista: zbog dana žalosti dva koncerta ovogodišnje Proljetne revije jazza nisu održana. No, organizatori: Jazz klub Zagreb HDS-a i KD Lisinski održali su obećanje da će nadoknaditi propušteno. Tako su 3. svibnja, u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog svirala tri od četiri sastava čiji su koncerti odgođeni. 
 

Dobitnica Grammyja Maria Schneider oduševila publiku u Lisinskom

Osvrti / 20.03.2005 / Davor Hrvoj

U redovnom koncertu Ciklusa KD Lisinski i HDS-a u subotu je u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog nastupio Brussels Jazz Orchestar pod ravnanjem glasovite američke skladateljice i voditeljice big banda Marie Schneider. S ovim je orkestrom nastupala više puta što je pridonijelo međusobnom razumijevanju, sjajnoj realizaciji njezinih osebujnih glazbenih ideja i dobroj uigranosti. 

Radio Jazz
Kalendar događanja
11.08.2020. / utorak
GIIPUJA Kastav, 21:00
12.08.2020. / srijeda
LOVRO MIRTH WITH DENIS RAZZ ADJUSTABLE GROUP Terasa hotela Continental, Rijeka, 20:30
GIIPUJA Centar za kulturu Lopar, 20:30
13.08.2020. / četvrtak
GIIPUJA Pored Gradske biblioteke, Rijeka, 19:30
25.08.2020. / utorak
26.08.2020. / srijeda
Zagorje Blues Etno Festival: Tomislav Vedrina i Robert Bašić / Hele i Hutch Park Galerije Antuna Augustinčića, Klanjec, 19:00
27.08.2020. / četvrtak
Zagorje Blues Etno Festival: Huckleberry Guys Muzej Žitnica, Sveti Križ Začretje, 19:00
29.08.2020. / subota
GIIPUJA Lanišće, 20:00
19.09.2020. / subota
Lela Kaplowitz HKD, Rijeka, 20:00
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja